Zupa gulaszowa

Węgierska zupa gulaszowa. Jest pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Z mięsem wołowym i dużą ilością warzyw.

zupa_wegierskazupa_wegierska2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6-8
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, zupy

Składniki:

-1 kg mięsa (u mnie wołowina ale może być również łopatka wieprzowa)
-4 liście laurowe
-4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
-sól, pieprz
-łyżka domowej vegety
-0,5 kg pieczarek
-2 cebule
-3 marchewki
-2 pietruszki
-2 czerwone papryki
-6 ziemniaków
-2 łyżki koncentratu pomidorowego
-łyżka słodkiej papryki
-łyżeczka ostrej papryki
-łyżka majeranku
-łyżeczka tymianku
-mąka
-łyżka kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy. Kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i łyżeczką soli. Zalewamy około 3-3,5 l wody. Gotujemy na niedużym ogniu przez godzinę. W międzyczasie pieczarki kroimy w pół plasterki a cebulę w kostkę, podsmażamy na patelni. Marchewkę i pietruszkę kroimy w pół plasterki. Dodajemy do garnka. Czerwoną paprykę kroimy w paseczki i również dodajemy do garnka. Gdy mięso będzie prawie miękkie, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprawiamy koncentratem i przyprawami.Mąkę mieszamy z zimną wodą a następnie z kilkoma łyżkami gorącego wywaru, dodajemy do zupy. Zagotowujemy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 12

  1. z majeczką w kuchni 27 maja 2015 at 15:30 Reply

    Lubie zupy gulaszowe, za to że jednym daniem można się porządnie najeśc

    • Marta 2 czerwca 2015 at 13:53 Reply

      To prawda, zupa gulaszowa jest bardzo sycąca 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 27 maja 2015 at 17:41 Reply

    Pyszna zupa, sycąca i dla każdego 🙂

    • Marta 2 czerwca 2015 at 13:54 Reply

      Dla każdego coś dobrego 🙂

  3. Megly 27 maja 2015 at 17:42 Reply

    Nie no, takich rzeczy się nie robi. Jedna z moich ukochanych zup, jednak tak rzadko ją jadam.
    U-W-I-E-L-B-I-A-M!!! Znam zupę gulaszową od dzieciństwa, u mnie w domu robi się w lekko pikantnej wersji węgierskiej 🙂 Mmm, gorące, sycące, przepyszne danie 🙂

    • Marta 2 czerwca 2015 at 13:55 Reply

      Ja również uwielbiam zupę gulaszową w wersji pikantnej 🙂

  4. Marzena 27 maja 2015 at 19:31 Reply

    Fajna zupka 🙂 bardzo lubię takie dania, są smaczne i syte 🙂

  5. Wspaniała zupka!

    • Marta 2 czerwca 2015 at 13:56 Reply

      Dziękuje 🙂

  6. mucha123 15 czerwca 2015 at 19:41 Reply

    Pyszna- jutro na obiadek:)

  7. Maja. 27 października 2015 at 16:03 Reply

    Zupa przepyszna!!!!!!!!!
    Jednak wyszła , jak na gulaszową zbyt rzadka- nie tak gęsta , jak na zdjęciu. Następnym razem dam albo mniej wody, albo więcej mięsa. 🙂
    Polecam.

    • Marta 9 listopada 2015 at 23:22 Reply

      Super 🙂 wszystko zależy od ilości dodanych składników, następnym razem możesz dodać na początku mniej wody a później ewentualnie dolać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *