Zrazy z łopatki wieprzowej

Ostatnio nabrałam ochoty na zrazy, w lodówce miałam kawałek ładnej łopatki wieprzowej, więc nadawała się idealnie :-). Łopatka jest bardzo delikatnym mięsem, a przygotowane z niej zrazy smakują wyśmienicie. Jako nadzienie do zrazów użyłam parzonego boczku, musztardy, ogórka kiszonego i papryki. Całość zalałam bulionem i dusiłam do miękkości. Dodatkowo do mięsa ugotowałam kaszę gryczaną i wyszedł pyyyszny obiadek dla całej rodziny 🙂

Danie podałam na talerzu z serii Jesień z Porcelana Bogucice, który wygląda rewelacyjnie 🙂

zrazy2zrazyzrazy3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, mięso

Składniki:

-około 1 kg ładnej łopatki wieprzowej
-cienkie plastry parzonego boczku
-musztarda
-ogórki kiszone
-pół papryki czerwonej
-3 cebule
-sól, pieprz, ostra papryka, tymianek
-mąka do obtoczenia zrazów
-1 l bulionu
-3 marchewki
-2 liście laurowe, po 3 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
-łyżka przecieru pomidorowego
-łyżka kwaśnej śmietany 18 %
-2-3 łyżki mąki pszennej
-po łyżeczce ziół prowansalskich i tymianku
Dodatkowo:
-2 szklanki suchej kaszy gryczanej, u mnie z  Kłos – Pol

Przygotowanie:

Łopatkę myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem z każdej strony (najlepiej przykrywając mięso folią spożywczą). Przyprawiamy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą papryką i tymiankiem. Każdy plaster smarujemy cienką warstwą musztardy, układamy po plasterku boczku, po 2 paski cienko pokrojonego ogórka i papryki oraz cebuli. Zwijamy ściśle w roladki, obwijamy ściśle sznurkiem lub wkłuwamy wykałaczki. Obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni do zrumienienia. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, czarny pieprz i ziele angielskie. Wstawiamy na gaz. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i dodajemy do zrazów. Gotujemy na średnim ogniu do momentu kiedy mięso będzie miękkie. W międzyczasie marchewkę kroimy w pół plasterki i dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Dodajemy również przecier pomidorowy oraz mąkę wymieszaną z śmietaną, odrobiną wody i łyżką wazową gotującego się wywaru. Zagotowujemy.W garnku zagotowujemy 4 szklanki wody z szczyptą soli. Na wrzątek wsypujemy kaszę gryczaną i gotujemy ją pod przykryciem około 15 minut (aż kasza będzie miękka i wchłonie całą wodę).Zrazy podajemy z kaszą gryczaną.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. Marzena 4 września 2015 at 11:57 Reply

    Świetnie je zrobiłaś. Zrazy to dal mnie smak z dziecinstwa, mój tato nam robił co niedziela na obiad 🙂

    • Marta 9 września 2015 at 12:51 Reply

      Dziękuję, zrazy bardzo nam smakowały 🙂

  2. Agnieszka - PolskaZupa 4 września 2015 at 16:08 Reply

    Pięknie Ci wyszły, aż nabrałam na nie ochotę 🙂

    • Marta 9 września 2015 at 12:51 Reply

      Dziękuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *