Zrazy wołowe

Tradycyjne zrazy wołowe zawijane z boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulką. Posmarowane musztardą, dzięki czemu nabierają wyraźniejszego smaku 🙂 Najlepiej pasuje do nich kasza gryczana, ale z ziemniakami smakują równie smacznie. Jako surówkę polecam tarte buraczki. Mięso po ugotowaniu jest doskonale kruche i delikatne. Zrazy będą doskonałą propozycją na odświętny obiad, święta, komunie czy chrzciny.

roladki3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4-5
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-500 g mięsa wołowego (np. udziec, ligawa)
-6 plastrów wędzonego boczku
-musztarda
-2 cebule (pokrojone w piórka)
-1 duża marchewka (pokrojona w słupki)
-ogórki kiszone (pokrojone w słupki)
-sól, pieprz
-mąka
-łyżka majeranku
-ziele angielskie i liście laurowe

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem pod folią spożywczą (aby nie podziurawić mięsa). Posypujemy z każdej strony solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozsmarowujemy cienką warstwę musztardy, układamy po cienkim plasterku boczku, po kawałku marchewki, ogórka i cebuli.Mięso zwijamy ściśle w rulon, spinamy wykałaczką. Każdy zraz obtaczamy delikatnie w mące, a następnie podsmażamy na patelni na rumiany kolor. Przekładamy do głębszego garnka, zalewamy wodą (2 szklanki), dodajemy majeranek, ziele angielskie i liście laurowe. Na patelnię po smażeniu roladek wlewamy odrobinę wody, mieszamy łyżką i przelewamy całość do garnka. Dodajemy również pozostałą cebulę.Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez około 1,5 godziny. Gdy mięso jest już miękkie, zrazy wyjmujemy z garnka, a sos zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody. Doprawiamy do smaku.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. piegusek 23 listopada 2016 at 19:10 Reply

    o tak to zdecydowanie swiateczne danie

  2. Kasia Tapenda 23 listopada 2016 at 23:07 Reply

    Idealny obiad. Dodatki akceptuję 😀

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

  3. Megly 24 listopada 2016 at 09:38 Reply

    Pyszne. Idealne na sycący posiłek. U mnie w domu są często, zwłaszcza na jakiś uroczystościach rodzinnych. Pozdrowionka serdeczne! 🙂

    • Marta 25 listopada 2016 at 18:02 Reply

      My też je uwielbiamy 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *