Bułki/ Domowa Piekarnia/ Śniadania i kolacje

Ziołowe bułeczki

Pyszne, puszyste bułeczki z dodatkiem ziarenek z ziołami. Idealne pieczywo na śniadanie czy kolacje. Najlepsze świeże, zaraz po upieczeniu z dodatkiem masła, zachęcam do spróbowania u siebie 🙂

buleczkibuleczki2

Ziołowe bułeczki

Drukuj przepis

Składniki

  • -580 g mąki pszennej
  • -15 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • -190 ml wody
  • -2 płaskie łyżki cukru
  • -80 g masła
  • -2 jajka
  • -szczypta soli
  • -2 łyżki ziaren (słonecznik, sezam)
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane do posmarowania bułeczek
  • -siemię lniany lub mak do posypania bułeczek

Przygotowanie

W miseczce umieszczamy drożdże, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut (drożdże suszone dodajemy bezpośrednio do mąki). Masło roztapiamy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, roztopione masło, jajka, sól i ziarenka. Wyrabiamy na miękkie i elastyczne ciasto. Odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 równych części. Formujemy bułeczki spłaszczając ciasto, brzegi zlepiamy niczym sakiewkę i układamy łączeniem do dołu. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym lub makiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 20 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

5 komentarzy

  • Reply
    Szefowa w swojej kuchni ;-)
    12 grudnia 2014 at 15:42

    Domowe pieczywo jest najlepsze! 🙂

    • Reply
      Marta
      16 grudnia 2014 at 23:25

      Jestem tego samego zdania! 🙂

  • Reply
    Obżarciuch
    15 grudnia 2014 at 10:54

    smakowite 🙂 pozdrawiam!

    • Reply
      Marta
      16 grudnia 2014 at 17:26

      Dzięki. Ja rowniez pozdrawiam:)

  • Reply
    Konczi i Szpileczka
    19 grudnia 2014 at 23:29

    Apetycznie wyglądają te bułeczki!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.