Zapiekanka z warzywami, kurczakiem i serem Korycińskim

Po otrzymaniu i skosztowaniu Sera Korycińskiego od pani Czesławy Zarzeckiej postanowiłam zrobić z jego użyciem jakieś fajne danie. Wymyśliłam, że zrobię zapiekankę z ciasta francuskiego, warzyw, kurczaka i właśnie tego sera. Zapiekanka wyszła przepyszna i bardzo nam smakowała. Ser super się w niej rozpuścił i fajnie smakował z resztą składników. Polecam Wam zrobienie takiej zapiekanki, jestem pewna, że i wam będzie smakować.

zapiekanka_francuskazapiekanka_francuska2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 3
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Zapiekanki

Składniki:

-300 g warzyw na patelnię
-kawałek piersi z kurczaka
-200 g Sera Korycińskiego
-2 jajka
-5 łyżek kwaśnej śmietany
-sól, pieprz do smaku
-przyprawa do gyrosa
-łyżeczka tymianku, bazylii oregano
Dodatkowo:
-opakowanie ciasta francuskiego

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy ją przyprawą do gyrosa, pieprzem i solą. Odkładamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy warzywa na patelnię, smażymy 10 minut na nie dużym ogniu. Następnie dodajemy pierś z kurczaka i podsmażamy wszystko przez 2 minuty. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Odkładamy do przestudzenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Ser kroimy w drobną kostkę. 3 foremki do zapiekania (lub 1 większa do tarty) smarujemy masłem. Następnie wylepiamy ja ciastem francuskim. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na spód foremek wykładamy warzywa z mięsem, wierzch posypujemy serem Korycińskim. Całość zalewamy śmietaną z jajkiem.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 20-25 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (92% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , ,

Komentarze: 5

  1. beti 30 stycznia 2015 at 12:09 Reply

    Pyszności 🙂 Takie zapiekanki są super 🙂

    • Marta 30 stycznia 2015 at 19:19 Reply

      To prawda 🙂 Są szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne 🙂

  2. Ania 30 stycznia 2015 at 17:42 Reply

    kolejny autorski przepis – wygląda jak z programu kulinarnego 😉
    Super Marta 🙂

    • Marta 30 stycznia 2015 at 19:23 Reply

      Dzięki 🙂

  3. zjedz_mnie 2 lutego 2015 at 08:41 Reply

    Ser koryciński uwielbiam, jednak nie używałam go do zapiekanek. Dzięki za podpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *