Wiśniowa fantazja

Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje 🙂 Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało.  Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa 🙂

wisniowa_fantazjafantazja

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: CIasta

Składniki:

Biszkopt:
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1/2 szklanki maku
-1 szklanka mąki
-2 łyżeczki oleju
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżki gorącej wody
Masa budyniowa:
-5 żółtek
-1/2 l mleka
-1/2 szklanki cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-250 g masła
Galaretka wiśniowa:
-1 szklanka soku z wiśni (z kompotu)
-1,5 szklanki wody
-2 galaretki wiśniowe
-1 szklanka odsączonych wiśni z kompotu
Dodatkowo:
-100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (ja dałam pół na pół)

Przygotowanie:

Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je z szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej miseczce mieszamy żółtka z olejem i wodą. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim. Ubijamy do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, pod koniec dodajemy mak. Mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia. Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią ciasto, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20-30 minut.Biszkopt studzimy, następnie przecinamy wzdłuż na pół.Masa budyniowa:Do miseczki przelewamy pół szklanki mleka. Dodajemy do niej żółtka i mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy. Pozostałą część (1.5 szklanki) zagotowujemy z cukrami. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy mieszankę z żółtek. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez około 2 minuty. Studzimy.Miękkie masło ucieramy do białości, następnie dodajemy porcjami zimny budyń. Miksujemy do połączenia się składników.Galaretka wiśniowa:Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy do lekkiego stężenia (aby można było wylać ją na ciasto).Wykonanie:Na spód blaszki układamy jeden blat biszkoptu. Wykładamy masę budyniową, wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka odpowiednio stężeje, wylewamy ją na masę budyniową. Przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch wylewamy roztopioną czekoladę. Przekładamy do lodówki.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

4.50 avg. rating (76% score) - 6 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 21

  1. Dieta moja pasja. 6 stycznia 2015 at 09:01 Reply

    Co tu dużo pisać….wow. świetnie wygląda, bardzo lubię ciasta z masą budyniową 🙂

  2. Marta 6 stycznia 2015 at 11:20 Reply

    Nazwa pasuje idealnie ! Wygląda jak fantazja 😉 Zapisuje przepis bo mi smaku narobiłaś 🙂

  3. Ania 6 stycznia 2015 at 11:32 Reply

    Ale mi się podoba to ciasto, jest kolorowe i mówi do mnie „zjedz mnie” 😀

    • Marta 7 stycznia 2015 at 15:37 Reply

      Ciasto jeszcze lepiej smakuje niż wygląda 😉 polecam 🙂

  4. Marzena 6 stycznia 2015 at 13:30 Reply

    Fantastyczne ciacho 🙂 mniam. Zjadłabym taki kawałek z chęcią 🙂

    • Marta 7 stycznia 2015 at 15:36 Reply

      Dziękuję 🙂 proszę, częstuj się 🙂 ciacho jest bardzo pyszne 🙂

  5. madlene17 6 stycznia 2015 at 17:25 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Marta 7 stycznia 2015 at 15:35 Reply

      Dziękuję 🙂

  6. gin 7 stycznia 2015 at 20:00 Reply

    Pięknie się prezentuje 🙂

  7. Ania 29 stycznia 2015 at 14:29 Reply

    Jedno z moich ukochanych połączeń biszkopt piegowaty+wiśnie+galaretka Mniam!

  8. Agnieszka 17 marca 2015 at 16:49 Reply

    Ciasto rewelacyjne!! zniknęło szybciej niż je zrobiłam 🙂 Naprawdę godne polecenia,na pewno zrobię je jeszcze nie raz!

    • Marta 17 marca 2015 at 17:58 Reply

      Cieszę się, że ciasto smakowało 🙂 Pozdrawiam

  9. Basia 18 grudnia 2015 at 17:34 Reply

    Czy drugą warstwę biszkoptu układamy od razu po wylaniu galaretki?

    • Marta 18 grudnia 2015 at 20:00 Reply

      Tak, od razu. Galaretkę wylewamy na ciasto gdy odpowiednio steżeje więc możemy od razu przykryć ciasto drugą warstwą boszkoptu 🙂

  10. Karolina 23 września 2016 at 12:28 Reply

    Czy mak do biszkoptu dodajemy suchy czy gotowany?

  11. Teresa 28 września 2016 at 11:46 Reply

    Czy biszkopty nasącza się ? nie są suche?

    • Marta 28 września 2016 at 15:58 Reply

      Możemy delikatnie nasączyć.

  12. Teresa 2 października 2016 at 17:27 Reply

    Zrobilam ciasto z Pani przepisu, ale mam pytanie odnośnie masy bydyniowej
    Z tego przepisu masa bydyniowa wyszła mi mało gęsta. czy taka ma być i czy jak połączymy ja z maslem to nie będzie za bardzo lejąca ? Zwątpilam i masę bydyniowa zrobiłam ze swojego starego przepisu, ale nie ukrywam ze Pani przepis jest ciekawy.

    • Marta 2 października 2016 at 21:35 Reply

      Masa budyniowa po schłodzeniu w lodówce zastyga, jest idealnie gęsta więc bez obaw. Przepis sprawdzony także nie ma co się martwić, że nie wyjdzie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *