Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw

Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie 🙂

szaszlyki2szaszlyki

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: grill, mięso

Składniki:

-podwójna pierś z kurczaka
-po 1 czerwonej i zielonej papryce (pokrojonej w dużą kostkę)
-czerwona cebula (przekrojona na pół lub ćwiartki i rozdzielona na warstwy)
-pieczarki (pokrojone na pół)
-cukinia (pokrojona na krążki, lub połówki)
Marynata do mięsa:
-2 łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-łyżka sosu sojowego (lub 2 jeśli chce się bardzie słoną)
-łyżeczka ostrej papryki
-łyżeczka papryki słodkiej
-1 łyżka miodu (można dać 2)
-1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
-zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
-4 łyżki oleju rzepakowego
-opcjonalnie 1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
-patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy dokładnie w misce z marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).Marynata do mięsa:Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą papkę. Jeśli chcecie mieć marynatę bardziej płynną wystarczy dodać do niej ok 1/2 szklanki wody i ponownie zmiksować. Taką marynata wystarczy posmarować mięso i odstawić na minimum godzinę, a następnie grillować. Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. Ja zużyłam 1/3 przygotowanej marynaty.Szaszłyki:Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się przypalały).Na patyki nadziewamy na przemian zamarynowane mięso z warzywami. Warzywa dodatkowo posypujemy przyprawami. Szaszłyki grillujemy przez około 20-25 minut co jakiś czas przewracając je aby równomiernie się dopiekły z każdej strony.Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grill, lub grzałką góra- dół na 20- 25 minut ( w połowie czasu przewracamy je na drugą stronę).Przepis na marynatę znalazłam tutaj: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , ,

1 komentarz

  1. marcela 18 sierpnia 2014 at 06:48 Reply

    mniam! wyglądają nieziemsko! zjadłabym… z 6?;p

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *