Dania mięsne/ Dania z grilla

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw

Grillowane szaszłyki z piersi kurczaka, pieczarek, cebuli, papryki i cukinii. Poza sezonem można upiec je w piekarniku. Pierś z kurczaka wkładam do przygotowanej wcześniej marynaty na kilka godzin dzięki czemu mięso wychodzi smaczne, miękkie i soczyste w środku. Polecam serdecznie 🙂

szaszlyki2szaszlyki

Szaszłyki z piersi kurczaka i warzyw

Drukuj przepis

Składniki

  • -podwójna pierś z kurczaka
  • -po 1 czerwonej i zielonej papryce (pokrojonej w dużą kostkę)
  • -czerwona cebula (przekrojona na pół lub ćwiartki i rozdzielona na warstwy)
  • -pieczarki (pokrojone na pół)
  • -cukinia (pokrojona na krążki, lub połówki)
  • Marynata do mięsa:
  • -2 łyżki musztardy gruboziarnistej francuskiej
  • -3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • -łyżka sosu sojowego (lub 2 jeśli chce się bardzie słoną)
  • -łyżeczka ostrej papryki
  • -łyżeczka papryki słodkiej
  • -1 łyżka miodu (można dać 2)
  • -1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • -zioła: rozmaryn, tymianek, oregano
  • -4 łyżki oleju rzepakowego
  • -opcjonalnie 1/2 szklanki wody
  • Dodatkowo:
  • -patyczki do szaszłyków

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę i mieszamy dokładnie w misce z marynatą. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę (najlepiej na noc).

Marynata do mięsa:

Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą papkę. Jeśli chcecie mieć marynatę bardziej płynną wystarczy dodać do niej ok 1/2 szklanki wody i ponownie zmiksować. Taką marynata wystarczy posmarować mięso i odstawić na minimum godzinę, a następnie grillować. Można ją przechowywać w lodówce do 3 dni. Ja zużyłam 1/3 przygotowanej marynaty.

Szaszłyki:

Patyczki do szaszłyków namoczyć wcześniej w zimnej wodzie (dzięki temu nie będą się przypalały).

Na patyki nadziewamy na przemian zamarynowane mięso z warzywami. Warzywa dodatkowo posypujemy przyprawami. Szaszłyki grillujemy przez około 20-25 minut co jakiś czas przewracając je aby równomiernie się dopiekły z każdej strony.

Można również upiec szaszłyki w piekarniku. Wystarczy ułożyć je na kratce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z opcją grill, lub grzałką góra- dół na 20- 25 minut ( w połowie czasu przewracamy je na drugą stronę).

Przepis na marynatę znalazłam tutaj: mojkulinarnypamietnik.blogspot.com.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

3 komentarze

  • Reply
    marcela
    18 sierpnia 2014 at 06:48

    mniam! wyglądają nieziemsko! zjadłabym… z 6?;p

  • Reply
    magda
    12 sierpnia 2016 at 21:55

    BARDZO DOBRY PRZEPIS NA SZASZŁYKI Z KURCZAKIEM- MARYNATA REWELACYJNY NADAJE SMAK MIĘSU I WARZYWOM. DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS!

  • Reply
    Wiola
    3 sierpnia 2018 at 09:23

    Świetny przepis. Marynata doskonała!!! Szaszlyki zrobily wrazenie. Przyznam się, że jestem laikiem,jeśli chodzi o grilla. To był mój pierwszy przepis,ale wracam do niego z przyjemnością. Dziękuję

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.