Szarlotka z kruszonką

Sezon na jabłka w pełni, więc nie może w nim zabraknąć pysznych ciast z jabłkami. Szarlotka z kruszonką w tej wersji to szybki i prosty sposób na wypiek, idealny do kawy lub herbaty. Ciasto długo utrzymuje świeżość i kształt. Zapraszam.

jablecznik

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Kruche ciasto:
-600 g mąki pszennej
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-200 g masła (schłodzonego)
-5 żółtek
-2/3 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-4 łyżki gęstej śmietany 18%
Jabłka:
-2 kg dość kwaśnych jabłek
-1/4 szklanki wody
-5 łyżek cukru
-1 łyżeczka cynamonu
-150 g rodzynek
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
Piana:
-5 białek
-2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Kruche ciasto:Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, żółtka, cukier, cukier waniliowy i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. 1/3 część ciasta owijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Większą owijamy w folię i przekładamy do lodówki.Jabłka:Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w kostkę i wkładamy do garnka. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu mieszając co kilka minut. Gdy jabłka zmiękną wsypujemy do nich cukier, cynamon, rodzynki i proszek budyniowy wymieszany z niewielką ilością wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.Wykonanie:Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Większą część ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o szerokości formy do pieczenia (wymiary około 24 x 35 cm). Rozwałkowane ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej za pomocą wałka). Na ciasto wykładamy wystudzone jabłka, wyrównujemy. Pieczemy około 25 min.Piana:W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy.Ubitą pianę wykładamy na pieczone ciasto. Na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy je jeszcze około 25 minut.Smacznego 🙂

Publikacja

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , ,

komentarze 4

  1. Jaglusia 22 października 2016 at 14:45 Reply
  2. Megly 22 października 2016 at 19:49 Reply

    Taką szarlotkę uwielbiam. Najlepsze ciasto na świcie. Takie proste, a takie wspaniałe. Uwielbiam 🙂 Kruszonka sprawia, że jest jeszcze lepsze. Pozdrowionka weekendowe 🙂

  3. piegusek 24 października 2016 at 15:08 Reply

    porywam kawałek do poobiedniej kawki

  4. Zwrotpodatkuonline 30 października 2016 at 11:35 Reply

    Szarlotka wygląda wspaniale i kusząco 😉 Akurat miałam smaka na coś słodkiego i już wiem co przygotuję . Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *