Ciasta/ Ciasta biszkoptowe/ Ciasta czekoladowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem/ Ciasta z owocami

Stracciatella z malinami

Ciasto z malinami z masą z śmietany kremówki, mascarpone i startej czekolady. Proste w wykonaniu, wystarczy upiec czekoladowy biszkopt i przełożyć śmietanową masą, w środku układając maliny. Bardzo smaczne połączenie smakowe.

ciasto_z_malinamiciasto_z_malinami2

Stracciatella z malinami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • Ciasto:
  • -5 jajek
  • -250 g cukru
  • -75 g gorzkiej czekolady
  • -150 g masła
  • -50 g kakao
  • -60 ml mocnej kawy
  • -100 g kwaśnej śmietany
  • -3 łyżki mleka
  • -200 g mąki pszennej
  • -pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • -szczypta soli
  • Masa śmietankowa stracciatella z malinami:
  • -600 ml śmietany kremówki, schłodzonej
  • -250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • -2 - 3 łyżki cukru pudru
  • -50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach
  • -ok. 700 g malin
  • Dodatkowo:
  • -1 szklanka mocnej herbaty
  • -50 g czekolady mlecznej, startej na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, poczekać do jej rozpuszczenia, mieszając od czasu do czasu. Odłożyć do lekkiego przestudzenia.

W miseczce wymieszać kakao, kawę, śmietanę i mleko - by nie było grudek. Odstawić.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą, solą; odłożyć.

W misie miksera ubić jajka (w całości, bez rozdzielania na białka i żółtka) z cukrem, do jasności i puszystości (przez 8 - 10 minut przystawką do ubijania białek). Dodać czekoladę roztopioną z masłem, masę kakaową ze śmietaną - zmiksować. Dodać przesianą mąkę i wymieszać szpatułką - tylko do połączenia się składników.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać gotowe ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.

Masa śmietankowa stracciatella z malinami:

Śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec cukier puder. Ubitą, dodawać w trzech turach do serka mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać.

Wykonanie:

Jeden z przekrojonych blatów ułożyć na paterze. Nasączyć mocna herbatą (np. pół szklanki na 1 blat). Wyłożyć 1/3 kremu śmietankowego. Na nim, jedna przy drugiej, poukładać maliny. Przykryć kolejną porcją kremu śmietankowego (1/3). Na krem położyć drugi czekoladowy blat, nasączyć herbatą. Posmarować ostatnią porcją kremu śmietankowego (1/3). Na wierzch zetrzeć mleczną czekoladę.

Włożyć do lodówki na 3 godziny.

Smacznego :-).

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    marcela
    17 sierpnia 2014 at 05:49

    mniam! wygląda obłędnie! dużo dałabym zeby skosztować 😉

  • Reply
    Lena
    17 sierpnia 2014 at 06:02

    Kusząco wygląda, fajny przepis 🙂

  • Reply
    gin
    20 sierpnia 2014 at 17:52

    Mmm, wygląda cudownie 🙂

    • Reply
      Marta
      2 września 2014 at 13:54

      Dziękuję 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.