Sernik z wiśniami

Witam wszystkich w Nowym Roku 🙂 Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na wspaniały sernik na kruchym cieście z dodatkiem wiśni. Co prawda upiekłam go jeszcze przed świętami ale dopiero teraz przypomniał mi się przepis 🙂 Do upieczenia sernika możecie użyć osuszonych wiśni z kompotu lub mrożonych jeżeli takie posiadacie 🙂 Ciacho jest naprawdę bardzo dobre, wychodzi cała duża podzielna blacha, która starczy do poczęstowania wszystkich łasuchów lubiących słodkości 🙂

ciasto_z_wisniami2ciasto_z_wisniami

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Kruche ciasto:
-500 g mąki pszennej
-250 g masła
-5 żółtek
-150 g cukru pudru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-1 łyżka kwaśnej śmietany
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
Masa serowa:
-1 kg twarogu sernikowego
-125 g cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-3 jajka
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
-100 g rozpuszczonego masła
-sok z 1/2 cytryny
-2 słoiki wiśni w kompocie (możecie użyć wiśni mrożonych, tak jak ja, należy je wtedy rozmrozić i dobrze odsączyć z soku)
Piana z białek:
-5 białek
-150 g cukru
-sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Kruche ciasto:Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Delikatnie wyrabiamy, stopniowo dodając żółtka i kwaśną śmietanę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.Ciasto dzielimy na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część wstawiamy do lodówki na godzinę. Z mniejszej formujemy wałek i wstawiamy do zamrażarki. Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do prostokątnej formy ( wymiary około 25 x 30 cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 i pieczemy około 10-15 minut (ciasto ma być delikatnie złote). Upieczony spód studzimy.Masa serowa:Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie stopniowo dodajemy twaróg, rozpuszczone masło, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny. Tak przygotowaną masę wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód.Wiśnie dobrze odsączamy z kompotu (lub z soku po rozmrożeniu) i układamy na masie serowej.Piana z białek:Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy po łyżce cukru cały czas ubijając. Pod sam koniec dodając sok z cytryny.Wykonanie:Ubitą pianę rozkładamy na masie serowej z wiśniami.Na całości ścieramy drugą część zamrożonego ciasta.Tak przygotowane ciasto pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 175 stopni.Po upieczeniu i wystudzenia ciasta najlepiej jest wstawić je do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Kuchnia Lidla

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Marzena 3 stycznia 2016 at 17:08 Reply

    Martuś świetny ten serniczek, z pewnością jest pyszny, zapisuje sobie przepis 🙂

  2. marcela 3 stycznia 2016 at 17:56 Reply

    Bardzo ładnie wygląda upiekę go na pewno

  3. Ania - Kto ugości moich gości? 3 stycznia 2016 at 18:34 Reply

    Wspaniały! Ciacho zdecydowanie w moim guście 🙂

  4. napiecyku 3 stycznia 2016 at 21:44 Reply

    Serniki na kruchym cieście najlepsze 🙂

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 4 stycznia 2016 at 01:42 Reply

    Już samym wyglądem kusi niesamowicie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *