Sernik z suszonymi śliwkami

Nadszedł grudzień, święta coraz bliżej, a więc trzeba zacząć myśleć nad świątecznym menu 🙂 W związku z tym chciałabym rozpocząć na blogu cykl propozycji na świąteczne wypieki. Pierwszą z nich jest sernik z suszonymi śliwkami na ciasteczkowym, orzechowym spodzie z polewą czekoladową ganache. Ciasto smakuje po prostu fenomenalnie! Masa serowa jest aksamitna, kremowa i delikatna. Spód zaś lekko chrupiący z nutką orzechową. Wierzch sernika oblany pyszną polewą czekoladową ganache. Taki sernik będzie pięknie prezentował się na świątecznym stole, a goście będą zachwyceni jego smakiem.

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Spód ciasteczkowy:
-200 g herbatników kakaowych
-3 łyżki masła, rozpuszczonego i wystudzonego
-3 łyżki masła orzechowego
Masa serowa:
-1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
-250 ml śmietany kremówki 30 %
-4 całe jajka
-2 żółtka
-3/4 szklanki cukru
-łyżka cukru waniliowego
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
Polewa czekoladowa ganache:
-50 ml śmietanki kremówki
-50 g czekolady mlecznej
-50 g czekolady deserowej
-2 łyżki miodu
-2 łyżki masła
Dodatkowo:
-200 g suszonych śliwek (kilka odkładamy do dekoracji)

Przygotowanie:

Spód ciasteczkowy:Herbatniki miksujemy w malakserze do momentu otrzymania piasku. Mieszamy z rozpuszczonym masłem i masłem orzechowym. Spód tortownicy (o średnicy 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki tortownicy, dokładnie dociskając do formy. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa:Do miski wbijamy wszystkie jajka oraz żółtka, roztrzepujemy rózgą. Dodajemy obie mąki i dobrze mieszamy. Przelewamy do misy miksera. Następnie dodajemy twaróg, śmietankę oraz oba cukry. Miksujemy mikserem, tylko do połączenia składników (zbyt długie miksowanie doprowadzi do napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie)Wykonanie:Masę serową wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wyrównujemy. W środek masy wciskamy suszone śliwki (pokrojone na 4 części), zatapiając je w masie.Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).Polewa czekoladowa ganache:Do małego rondelka przelewamy śmietankę, dodajemy miód, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu jej rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy.Wierzch sernika polewamy polewą czekoladową ganache, wierzch dekorujemy odłożonymi śliwkami. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia polewy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. mlodakk 9 grudnia 2016 at 13:49 Reply

    Oj zjadła bym kawałeczek takiego pysznego serniczka

  2. zuzia 13 grudnia 2016 at 19:25 Reply

    mmmmm pychota! i jak ładnie się prezentuje!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *