Sernik z masłem orzechowym, masą kajmakową i orzechami ziemnymi

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pyszny sernik z masłem orzechowym, kajmakiem i orzeszkami ziemnymi. Jest miękki, puszysty i delikatny wręcz idealny! Doskonały na wielkanocny stół, będzie się pięknie prezentował i smakował 🙂

sernik_z_orzeszkamisernik_z_orzeszkami2sernik_z_orzeszkami3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Spód:
-200 g biszkoptów
-6 czubatych łyżek masła orzechowego, ja użyłam z  Primavika
Masa serowa:
-1 kg zmielonego twarogu
-300 ml śmietanki kremówki
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka mąki pszennej
Dodatkowo:
-pół puszki masy kajmakowej, u mnie od  Helio
-prażone orzeszki ziemne (niesolone), Helio

Przygotowanie:

Spód:Biszkopty mielimy (najlepiej za pomocą blendera), dodajemy masło orzechowe – łączymy. Masę wykładamy na tortownicę (wyłożoną papierem do pieczenia) o średnicy 26 cm. Wyrównujemy i dobrze ugniatamy.Masa serowa:Do miski przekładamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy, tylko do połączenia składników. Masę przelewamy na przygotowany spód.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy przez 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Przekładamy do lodówki do schłodzenia.Wierzch sernika smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzeszkami.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarzy 18

  1. Karmel-itka 19 marca 2016 at 12:56 Reply

    podobny (bo nieco inaczej robiony) królował u mnie na blogu w tym tygodniu 🙂 Bardzo fajny smaczek.

  2. Megly 19 marca 2016 at 15:29 Reply

    Musiałaś umieścić wszystkie moje najbardziej ulubione przysmaki w jednym cieście? Przecież nie umiałabym się opędzić od nakładania dokładek. Może i dobrze, że dzieli nas monitor 😉 Skradam przepis 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta 22 marca 2016 at 22:30 Reply

      W takim razie musisz upiec taki serniczek 🙂 Pozdrawiam

  3. z majeczką w kuchni 21 marca 2016 at 09:51 Reply

    Robię podobny, tylko na wierzch daję masę kajmakową 🙂 jest słodko- tak jak lubię

    • Marta 22 marca 2016 at 22:29 Reply

      Mój też jest z masą kajmakową 🙂

  4. Aga 21 marca 2016 at 10:14 Reply

    Fajny przepis, uwielbiam serniki 🙂

  5. Agata 21 marca 2016 at 10:33 Reply

    Kocham serniki wszelkiej maści 🙂

  6. Kamila 21 marca 2016 at 13:53 Reply

    Na pewno jutro zrobię 🙂 Pysznie wygląda!

  7. Karolina 21 marca 2016 at 14:21 Reply

    Ekstra! Zrobię na Wielkanoc 🙂

  8. Marzena 21 marca 2016 at 21:06 Reply

    Martuś wspaniały serniczek, bardzo lubię takie smaki 🙂

    • Marta 22 marca 2016 at 22:28 Reply

      Sernik rzeczywiście smakował wspaniale 🙂

  9. Magdalena 1 kwietnia 2016 at 08:44 Reply

    Czym zastąpić masło orzechowe? Jestem uczulona…

    • Marta 1 kwietnia 2016 at 10:05 Reply

      Użyj 100 g zwykłego masła (wcześniej rozpuszczonego)

  10. Karolina 8 kwietnia 2016 at 11:34 Reply

    Rewelacyjny przepis! Prosty i wydaje mi się, że będzie idealny na moje marne kulinarne umiejętności 😉 Najpierw spróbuję sama, a później dam do spróbowania znajomym z kancelarii Kacprzak, żebyśmy poczuli wcześniej długi weekend 🙂
    Pozdrawiam! Bardzo przyjemny blog. i szata graficzna, i przepisy są rewelacyjne 🙂

  11. Ania 8 kwietnia 2016 at 20:35 Reply

    Czy pieczemy z termoobiegiem czy góra-dół?

    • Marta 8 kwietnia 2016 at 20:43 Reply

      Bez termoobiegu 🙂

      • Ania 9 kwietnia 2016 at 15:20 Reply

        Dziękuję za odpowiedź 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *