Sernik z brzoskwiniami

Przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie. Smakuje bardzo pysznie. Niezastąpiony na świątecznym stole. Polecam 🙂

sernik2sernik

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 25-30
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Ciasto kruche:
-250 g masła, zimnego
-3 łyżki cukru pudru
-5 żółtek
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 szklanki mąki pszennej
Masa serowa:
-1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie
-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego
-125 g masła
-3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka)
-1 szklanka cukru
Dodatkowo:
-puszka brzoskwiń w syropie
-5 białek
-3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Przygotowanie:

Ciasto kruche:Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść do otrzymania gładkiego ciasta.Podzielić je na 2 części, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i włożyć na 2 godziny do zamrażarki (do stwardnienia ciasta).Masa serowa:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodać jajka, w całości, cały czas ucierając. Dodawać twaróg i mąkę – porcjami, cały czas ucierając, do połączenia.Brzoskwinie osączyć z syropu, pokroić w kostkę.W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej i błyszczącej piany.Wykonanie:Głęboką blachę o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Z zamrażarki wyjąć jedną część ciasta i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na spód formy. Na nie wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 stopniach. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku.Najsmaczniejszy na drugi dzień.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Moje wypieki

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. Łukasz 3 marca 2015 at 22:26 Reply

    Musi być doskonały! 🙂

  2. Marzena 4 marca 2015 at 10:14 Reply

    Mój ulubiony serniczek. Zabieram sobie kawałeczek 🙂

  3. Ania 4 marca 2015 at 11:40 Reply

    Pysznosci 😉 serniki uwielbiam 😉

    • Marta 6 marca 2015 at 05:07 Reply

      Ja również je uwielbiam 🙂

  4. domowacukierniaewy.blox.pl 4 marca 2015 at 12:39 Reply

    Mój ulubiony sernik <3

  5. Małgosia napiecyku 4 marca 2015 at 19:49 Reply

    Jest na mojej świątecznej liście, Twój wygląda przepysznie 🙂

  6. Z Majeczką w kuchni 5 marca 2015 at 08:13 Reply

    Wyglada przepysznie, zjadłabym kawałeczek do porannej kawki

  7. Obiad gotowy! 5 marca 2015 at 21:11 Reply

    klasyka wśród serników! bardzo lubię:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *