Sernik wiedeński

Najlepszy przepis na sernik wiedeński – czyli sernik bez kruchego spodu, z dużą ilością sera :-). Jest kremowy, wilgotny i delikatny jak chmurka :-). Udekorowany czekoladą i płatkami migdałowymi. Doskonały na każdą okazję!

sernik_z_rodzynkamisernik_z_rodzynkami2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 16
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-1 kg zmielonego twarogu (najlepiej 3 razy)
-5 jajek
-1 szklanka cukru (220 g)
-łyżka cukru waniliowego
-200 g miękkiego masła
-2 budynie waniliowe (proszki)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-skórka otarta z cytryny
Dodatkowo:
-rodzynki (wg uznania)
-100 g czekolady (u mnie pół na pół mleczna z gorzką)
-płatki migdałowe

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrami w misce nad garnkiem z gorącą wodą na jasny i puszysty krem. Miskę zdejmujemy z garnka, lekko studzimy. Następnie ucieramy dodając stopniowo masło, aż do połączenia. Dodajemy proszki budyniowe, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny – mieszamy. Stopniowo dodajemy twaróg. Ucieramy do połączenia.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy, pod koniec dodajemy rodzynki.Masę przelewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem (wymiary 26 cm).Sernik pieczemy w temp. 180 stopni przez 60 minut. Studzimy w otwartym piekarniku, następnie chłodzimy kilka godzin w lodówce.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy ją na wierzch schłodzonego ciasta. Posypujemy płatkami.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Ewa Wachowicz

6.00 avg. rating (95% score) - 2 votes

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Megly 29 lutego 2016 at 20:29 Reply

    Jak on świetnie wygląda? Idealny do podania gościom, ale nie tylko. Sama też z wielką chęcią bym zjadła taki smakołyk w chwilach słabości, gdy mam ochotę na słodycze. A te migdały na wierzchu. Kocham właśnie takie pyszności z migdałowymi płatkami. Pięknie to wygląda, a jak smakuje 🙂 Pamiętasz jeszcze starą, blogową znajomą? 🙂 Wróciłam na dobre do blogowania i wreszcie także do odwiedzania blogowych znajomych i czerpania z ich inspirujących przepisów pełnych zapachów i smaków. Pozdrowionka! 🙂

    • Marta 3 marca 2016 at 16:14 Reply

      Pewnie, że Cię pamiętam 🙂 Bardzo się cieszę, że do nas wróciłaś 🙂 Pozdrawiam 🙂

  2. Hrabina w kuchni 1 marca 2016 at 20:02 Reply

    Wprost idealny! U mnie najczęściej wiedeński z brzoskwiniami.

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 2 marca 2016 at 00:14 Reply

    Idealnie wygląda, ja wolę jednak bez rodzynek 😉

  4. Michał 2 marca 2016 at 12:28 Reply

    Ja również nie dodaję rodzynek – lubię je, ale nie pasują mi do ciasta. Ale nawet bez nich sernik wyszedł rewelacyjnie!

    • Marta 2 marca 2016 at 15:27 Reply

      U mnie rodzynki muszą być obowiązkowo bo bardzo je lubimy w cieście 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *