Sernik szwarcwaldzki

Sernik szwarcwaldzki to sernik na zimno z czekoladowym spodem, z lekką, kremową masą serową i galaretką z wiśniami. Jest pyszny, nie za słodki z lekką kwasowością wiśni.  Takie ciasto możecie zrobić z świeżych lub mrożonych wiśni. Polecam każdemu 🙂

sernik_szwardzwaldzkisernik_szwardzwaldzki2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 16-20
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta z owocami

Składniki:

Spód:
-250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (typu Oreo)
-60 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Masa serowa:
-300 g półtłustego twarogu sernikowego (zmielonego)
-300 g śmietany kremówki 30 %, schłodzonej
-75 g cukru pudru
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
-25 g żelatyny w proszku
-1/3 szklanki wody, wrzącej
Dodatkowo:
-3 galaretki wiśniowe rozpuszczone w 750 ml wrzącej wody
-500 g wiśni (świeżych lub rozmrożonych)

Przygotowanie:

Spód:Ciastka i masło zmiksować w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać grzbietem łyżki, mocno wcisnąć w dno i przyklepać, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Masa serowa:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (za wyjątkiem wody i kremówki). Żelatynę dokładnie rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego przestudzenia. W misie miksera umieścić twaróg i cukier puder, zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać wanilię i raz jeszcze zmiksować. Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.Galaretka:Galaretki wystudzić. Część wiśni wyłożyć na wierzch schłodzonego sernika. Zalać częścią galaretki. Odłożyć do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć z lodówki, wyłożyć kolejną warstwę wiśni, znowu wylać na nią niedużo galaretki. Po stężeniu wylać na wierzch resztę galaretki. (dzięki temu wiśnie nie będą pływały przy wierzchu galaretki).Pozostawić na kilka godzin w lodówce.Smacznego :-).

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. http://cynamon.net.pl 25 lipca 2015 at 13:21 Reply

    Wyszedł idealny! 😉 Bardzo go lubię.

    • Marta 28 lipca 2015 at 08:55 Reply

      Dziękuję, ja również bardzo lubię ten sernik 🙂

  2. Iza 26 lipca 2015 at 17:10 Reply

    „Na sam koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i dokładnie zmiksować (najlepiej do żelatyny dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać, powtórzyć kilka razy, następnie tak przygotowaną żelatynę dodać w całości do masy serowej).W drugim naczyniu ubić śmietanę kremówkę, do otrzymania gęstego kremu. Stopniowo dodawać do masy serowej z żelatyną i wymieszać szpatułką.Masę serową wyłożyć na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównać. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.”
    Wszystko spoko tylko zanim zmiksowałam śmietanę to masa serowa mi zastygła… może jakiś dokładniejszy opis dla laików? 😛

    • Marta 28 lipca 2015 at 08:52 Reply

      Może żelatyna była za późno dodana do masy i za szybko zastygła? Robiłam te ciasto już 2 razy i nie zdarzyło mi się aby masa tak szybko się ścięła. Śmietankę można ubić szybciej, zanim rozpuścisz żelatynę 🙂

  3. Iza 30 lipca 2015 at 08:30 Reply

    To trzeba było tak odrazu 😉 dzięki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *