Sernik malinowy

Wspaniały sernik z malinami! Smakuje wyśmienicie 🙂 Jest bardzo lekki, mocno owocowy, wręcz rozpływa się w ustach. Jeśli jakimś cudem zostały wam maliny w zamrażalce koniecznie go zróbcie, nie pożałujecie 🙂 Zniknie z blaszki zanim się obejrzycie 🙂

 

sernik_malinowysernik_malinowy4sernik_malinowy2sernik_malinowy3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta z owocami

Składniki:

Spód:
-200 g pokruszonych biszkoptów lub herbatników
-100 g masła, rozpuszczonego
Masa serowa:
-750 g twarogu sernikowego
-200 g cukru pudru
-2 łyżki soku z cytryny
-4 łyżki żelatyny
-300 ml śmietany kremówki 30 %
-400 g malin (mogą być mrożone, należy je wcześniej rozmrozić)
Dodatkowo:
-1 galaretka czerwona (u mnie truskawkowa)
-150 g malin

Przygotowanie:

Spód:Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pokruszone biszkopty lub herbatniki dokładnie mieszamy z roztopionym masłem. Przekładamy je do tortownicy, wyrównujemy i dokładnie dociskamy do spodu formy.Wstawiamy do lodówki.Masa serowa:Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (1/3 masy odkładamy do drugiej miski).2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 100 ml wrzącej wody, mieszamy i studzimy. Następnie dodajemy do masy serowej, dokładnie mieszamy.Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, połowę dodajemy do masy, mieszamy.Białą masę serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Odkładamy do lodówki do lekkiego stężenia, na około 30 minut.Maliny miksujemy blenderem (jeśli chcemy, pestki możemy przetrzeć przez sitko, ja tego nie robiłam).Do pozostałej masy serowej dodajemy zmiksowane maliny, mieszamy.W miseczce rozpuszczamy pozostałe 2 łyżki żelatyny w 100 ml wrzątku. Studzimy. Dodajemy do masy malinowej, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą śmietanę kremówkę, mieszamy. Gotową masę malinową delikatnie wylewamy na stężałą masę serową.Ponownie wstawiamy do lodówki, do stężenia.Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody. Dodajemy do niej zmiksowane maliny, mieszamy. Odstawiamy do stężenia.Tężejącą galaretę wylewamy na wierzch ciasta.Dobrze schładzamy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarzy 19

  1. Ania - Kto ugości moich gości? 27 marca 2015 at 21:34 Reply

    Ile ja bym teraz oddała za kawałek takiego serniczka, wygląda cudownie!

  2. beti 28 marca 2015 at 18:32 Reply

    Cudny ten serniczek 🙂

    • Marta 31 marca 2015 at 21:03 Reply

      Dziękuje, sernik smakuje przepysznie 🙂

  3. Obżarciuch 29 marca 2015 at 17:11 Reply

    bardzo smaczny sernik, te maliny przypominaja mi słoneczne lato 🙂

  4. wedelka 29 marca 2015 at 23:42 Reply

    Cudowny 🙂

    • Marta 31 marca 2015 at 21:20 Reply

      To samo powiedzieli ci, którzy go próbowali 🙂

  5. Konczi i Szpileczka 31 marca 2015 at 11:03 Reply

    Wygląda obłędnie!

    • Marta 31 marca 2015 at 21:15 Reply

      Dziękuje, tak również smakował 🙂

  6. Angelika 3 kwietnia 2015 at 16:52 Reply

    Wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że jest rewelacyjny. W święta na pewno zaskoczę bliskich pysznym sernikiem malinowym.

    • Marta 4 kwietnia 2015 at 00:23 Reply

      To super, że sernik się udał i posmakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

  7. Agnieszka 27 maja 2016 at 13:51 Reply

    czy dół ciasta można podpiec, schłodzić i potem robić wszystko jak w przepisie?
    🙂 robiłam z ciasteczkami owsianymi i jakoś tak rzadko wyszło:(

  8. Natalia 21 czerwca 2016 at 12:08 Reply

    Czy zamiast malin mogą być truskawki

  9. Kamila 28 września 2016 at 14:58 Reply

    Jaki twaróg sernikowy Pani poleca

    • Marta 28 września 2016 at 15:57 Reply

      Twaróg z Piątnicy jest jak dla mnie najlepszy 🙂

  10. Kamila 28 września 2016 at 16:10 Reply

    Proszę napisać jeszcze, czy to ma być twaróg w tzw wiaderku czy twaróg tłusty/półtłusty trzykrotnie mielony?

    • Marta 28 września 2016 at 17:29 Reply

      W tym przypadku lepiej sprawdzi się twaróg w wiaderku (Piątnica).

  11. Ewelina 15 listopada 2016 at 21:43 Reply

    A czy maliny należy wczesnej rozmrozic? Czy można mrożone zblendowac?

    • Marta 15 listopada 2016 at 22:49 Reply

      Należy wcześniej rozmrozić:-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *