Sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny 🙂

sernik_krolewski2
sernik_krolewski

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Kruche ciasto:
-250 g mąki pszennej
-100 g masła, zimnego
-80 g cukru pudru
-1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości)
-1 żółtko
-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
-2 łyżki kakao
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
-1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
-5 jajek (białka oddzielone od żółtek)
-185 g masła
-1 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
-łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
-bakalie – wedle uznania

Przygotowanie:

Kruche ciasto:Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, owijamy w folię i odkładamy na 2 godziny do zamrażalnika.Masa serowa:Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.W dużej misce ucieramy masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy żółtka, jedno po drugim cały czas ubijając. Następnie dodajemy po łyżce twarogu, miksujemy do połączenia. Pod koniec dodajemy proszek budyniowy i bakalie.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką.Prostokątną blaszkę (25 x 35 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce. Na nie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 60 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Następnie schładzamy w piekarniku.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Moje Wypieki

5.43 avg. rating (89% score) - 7 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 25

  1. z majeczką w kuchni 20 września 2015 at 13:28 Reply

    Jeden z moich ulubionych, pyszny

  2. Marzena 20 września 2015 at 19:06 Reply

    Martuś po prostu wspaniałe. Sernik mogę jeść zawsze 🙂

  3. napiecyku 21 września 2015 at 14:39 Reply

    Piekłam go na komunię bratanicy, jeden z moich ulubionych 🙂

  4. Ania - Kto ugości moich gości? 22 września 2015 at 14:29 Reply

    Ja też go bardzo lubię 🙂

  5. Agnieszka - PolskaZupa 23 września 2015 at 19:24 Reply

    Pamiętam jak dawno, dawno temu robiłam podobny, był pyszny, więc chętnie skorzystam z przepisu 🙂

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 24 września 2015 at 15:06 Reply

    Prawdziwy król wśród serników 🙂

  7. Teresa 25 listopada 2015 at 17:37 Reply

    Sernik pyszny i zawsze mi się udaje ,Pozdrawiam serdecznie.

    • Marta 4 grudnia 2015 at 23:30 Reply

      Ja również bardzo go lubię 🙂

  8. Agata 21 grudnia 2015 at 18:29 Reply

    Czy ciasto musi być starte czy wystarczy aby nim wyleci blaszkę?

    • Marta 21 grudnia 2015 at 20:39 Reply

      Spód blachy można wylepić ciastem jak najbardziej:)

  9. Paweł 23 grudnia 2015 at 11:24 Reply

    W przepisie jest niespójność. W składnikach 1 żółtko, a w przepisie „Dodajemy żółtka, jedno po drugim”. Proszę to poprawić, bo dzisiaj piekę sernik 🙂

    • Marta 23 grudnia 2015 at 11:37 Reply

      W cieście kruchym jest jedno żółtko a w masie serowej dodajemy 5 żółtek do masy serowej więc wszystko dobrze rozpisałam. Proszę doczytać 😉

      • Paweł 23 grudnia 2015 at 23:28 Reply

        Dzięki, już mi się dwoi przed oczami od tego gotowania 😉

  10. Kasia 23 grudnia 2015 at 21:34 Reply

    Witam a czy może być ser z wiaderka ale dobry?

    • Marta 23 grudnia 2015 at 21:42 Reply

      Tak, oczywiście można użyć dobrego sera z wiaderka 🙂

  11. Iwona 25 grudnia 2015 at 13:27 Reply

    Co roku testowalam roznie przepisy, bo kazdy sernik wychodzil srednio fajny. Odtad bede sie trzymala tylko tego bo sernik wyszedl przepyszny. Wyrosl peiknie I nic nie opadl:)

    • Marta 29 grudnia 2015 at 22:22 Reply

      My również bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiam 🙂

  12. Anna M. 26 grudnia 2015 at 00:12 Reply

    Sernik wyszedł przepyszny, jedynie miałam wrażenie że było troszkę za mało kruchego ciasta, ale następnym razem zrobię z podwójnej porcji 😉 Polecam!

  13. bella 19 grudnia 2016 at 14:28 Reply

    A ja będę robić ale z wiaderka se Piatnica
    Ciekawe jak mi wyjdzie

  14. Krzysia 20 grudnia 2016 at 21:45 Reply

    Witam przepis na jaki rozmiar blaszki?;)

    • Marta 21 grudnia 2016 at 09:01 Reply

      Witam,
      Wymiary podane są w przepisie, blaszka około 25 x 35 cm.

  15. XXX 22 grudnia 2016 at 21:35 Reply

    Witam. Mogłaby Pani powiedzieć, dlaczego kopiuje Pani czyjś autorski przepis? (I to słowo w słowo, tylko okrojony na mniejszą blachę?)

    • Marta 22 grudnia 2016 at 22:18 Reply

      Witam,
      Na dole przepisu wyraźnie widnieje skąd zaczerpnęłam przepis..

  16. Mariola 23 grudnia 2016 at 13:53 Reply

    Czy ser z wiaderka miesza się ze składnikami które Pani podała? Czy wystarczy ten ser tylko?

    • Marta 23 grudnia 2016 at 14:33 Reply

      Dodaje się wszystkie składniki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *