Sernik gotowany na herbatnikach

Sernik gotowany to świetna alternatywa dla tradycyjnego pieczonego sernika. Przygotowany na herbatnikach, bez pieczenia zajmie Wam niewiele czasu. Smakuje wyśmienicie. Polecam na deser do popołudniowej kawki 🙂

serniksernik2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-1 kg mielonego twarogu, może być z wiaderka
-4 duże jajka (użyłam L)
-200 g masła
-3/4 szklanki cukru
-łyżka cukru z wanilią
-2 budynie waniliowe
-200 ml mleka
-około 400 g herbatników
Polewa:
-150 ml śmietany kremówki
-100 g gorzkiej lub deserowej czekolady
-1 czubata łyżka masła

Przygotowanie:

W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy.Dodajemy zmielony twaróg, jajka i energicznie mieszamy cały czas gotując. Masę można krótko zmiksować mikserem lub blenderem aby miała idealną konsystencję.Budynie dokładnie mieszamy w mleku i dodajemy do gorącej masy serowej. Energicznie mieszamy i gotujemy (ciągle mieszając) aż masa zgęstnieje (konsystencja będzie podobna do gotowego budyniu).Kwadratową foremkę o wielkości około 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.Na dno wykładamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę gorącej masy. Układamy kolejną warstwę herbatników i wylewamy resztę masy serowej. Na wierzchu wykładamy herbatniki i wylewamy polewę czekoladową.Polewa czekoladowa:W garnuszku podgrzewamy kremówkę razem z masłem. Do gorącej kremówki (nie gotującej się) dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do momentu jej rozpuszczenia.Ciasto przekładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

5.40 avg. rating (89% score) - 5 votes

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 21

  1. Miroslavkac 16 maja 2016 at 15:29 Reply

    FAJNY POMYSŁ, WYGLĄDA NA PYSZNY, A DUŻO SZYBCIEJ SIĘ GO ROBI, NIŻ TRADYCYJNY SERNIK 🙂

  2. Megly 17 maja 2016 at 08:23 Reply

    Sernik gotowany jest o tyle świetny, że można go robić właśnie warstwowo. U mnie w domu tak dawno nie było takiego ciasta, ubolewam 🙁 Wstrzeliłaś się idealnie w moje potrzeby, bo mam obecnie zepsuty piekarnik 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Obiad gotowy! 18 maja 2016 at 07:43 Reply

    Jadłam kiedyś gotowany sernik u sąsiadki i pamiętam, że był pyszny! Chętnie sięgnęłabym teraz po kawałek:) mogę?;)

  4. kazimiera 19 maja 2016 at 17:02 Reply

    Przepis wspaniały.warty wypróbowania.

  5. wedelka 20 maja 2016 at 10:13 Reply

    Ładnie się prezentuje 🙂 U mnie dziś także sernik gotowany, choć w nieco innym wydaniu 🙂

  6. piegusek 22 maja 2016 at 20:20 Reply

    zrobiłam☺ chyba zamieszkam w Twojej kuchni

  7. Ugotowana 7 listopada 2016 at 18:35 Reply

    Ja zrobiłam. Myślę, że na pierwszą warstwę powinno się kłaść chłodną a nie gorącą masę. Bo inaczej herbatniki namiękają.

  8. Renata z Kozich Bród 22 grudnia 2016 at 19:15 Reply

    ELO siema

  9. Bozena 23 grudnia 2016 at 20:27 Reply

    a cukru nie za dużo? Ewa Wachowicz dała 1 szklankę a w Pani przepisie są 3-4 szklanki….

    • Marta 23 grudnia 2016 at 21:02 Reply

      Oczywiście chodzi o 3/4 szklanki cukru 🙂

  10. Gosia 30 grudnia 2016 at 17:48 Reply

    Wypróbowałam na Święta , super przepis , fajny szybki sernik bez pieczenia , ale właśnie dałam mniej cukru 😉 Polecam Wszystkim – smak prawdziwego sernika , mniej pracy 😉

    • Marta 30 grudnia 2016 at 20:47 Reply

      To prawda, sernik jest błyskawiczny w przygotowaniu 🙂

  11. Ela 19 stycznia 2017 at 10:05 Reply

    Robiłam polecam naprawdę smaczny

  12. Czytelniczka 26 stycznia 2017 at 23:39 Reply

    Czy może być ser z wiaderka? Nie mam aktualnie możliwości zmielenia sera

    • Marta 27 stycznia 2017 at 08:41 Reply

      Tak, oczywiście, może być z wiaderka 🙂

  13. lu2000 29 stycznia 2017 at 00:55 Reply

    czy do budyniu uzyc tyle mleka ile na opakowaniu? czy moze mniej?

    • Marta 29 stycznia 2017 at 16:24 Reply

      Ilość mleka podana jest w przepisie.

  14. Wiola 7 lutego 2017 at 11:59 Reply

    bardzo prosty sposób na pyszny sernik dziękuje .masa musi byćgorąca

  15. internetowy360 10 lutego 2017 at 11:47 Reply

    Jeden z lepszych serniczków jakie jadłam, jest prosty i rewelacyjny. Ja na wierzch dodaję jeszcze wiórki kokosowe.

  16. EWELKA 11 lutego 2017 at 17:40 Reply

    A polewa czekoladowa zgęstnieje bo boję się używać śmietanki zawsze do czekolady dodaje kilka łyżek mleka?

    • Marta 11 lutego 2017 at 21:43 Reply

      Tak, zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *