Sernik cytrynowy

Puszysty, delikatny i mięciutki sernik z nutką cytryny. Lekko orzeźwiający z dużą ilością sera, bez kruchego spodu, czyli taki jaki lubię najbardziej :-). Przepis polecam szczególnie dla osób zabieganych – jest ekspresowy w przygotowaniu.

sernik_cytrynowy2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 12-14
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-1 kg twarogu na sernik (mielonego)
-5 jajek
-1 szklanka cukru
-1 łyżka cukru waniliowego
-1 opakowanie budyniu śmietankowego
-100 g masła
-sok z 2 dużych cytryn i starta z nich skórka

Przygotowanie:

W misie miksera umieszczamy oba cukry i masło. Ucieramy do momentu otrzymania jasnej i puszystej masy. Dodajemy jajka (jedno po drugim), a następnie twaróg na przemian z proszkiem budyniowy. Pod koniec dodajemy skórkę i sok z cytryny. Delikatnie mieszamy.Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy (24-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 1 godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.Następnie schłodzić kilka godzin w lodówce.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. piegusek 30 listopada 2016 at 07:42 Reply

    oj….. chyba Ciebie odwiedzę już dawno nie jadłam sernika ☺

  2. Sarna 30 listopada 2016 at 08:08 Reply

    pysznie wygląda, piękny kolor!

    • Marta 30 listopada 2016 at 14:10 Reply

      Dziękuję 🙂

  3. Megly 30 listopada 2016 at 11:49 Reply

    Szukałam przepisu na taki serniczek, a tu proszę – mówisz, masz! Super 🙂 Pysznie wygląda. Poproszę kawałeczek.
    Pozdrawiam ciepło! 🙂 Miłego dnia!

    • Marta 30 listopada 2016 at 14:11 Reply

      Zapraszam na kawę, chętnie poczęstuję 🙂

  4. Ale Pysznie 30 listopada 2016 at 15:34 Reply

    Długo by się u mnie w domu nie uchował taki sernik… Wspaniale wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *