Ciastka/ Śniadania i kolacje

Scones czyli bułeczki z żurawiną

Scones to popularne angielskie słodkie bułeczki z żurawiną. Idealne na słodkie śniadanie podane z dżemem lub twarożkiem. Świetnie smakują również do popołudniowej kawy. Zamiast żurawiny można dodać rodzynki. Polecam 🙂

ciastka2ciastka

Scones czyli bułeczki z żurawiną

Drukuj przepis
Czas gotowania: 15

Składniki

  • -250 g mąki pszennej
  • -3 łyżki cukru
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • -50 g masła
  • -1 jajko
  • -100 ml mleka
  • -50 g żurawiny (mogą być również rodzynki)
  • -duża szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, sól oraz masło. Jajko mieszamy z mlekiem, zostawiamy trochę do posmarowania bułeczek a resztę wlewamy do ciasta. Zagniatamy szybko gładkie ciasto, pod koniec dodając żurawinę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość około 1,5 cm i wycinamy z niego nieduże krążki foremką lub szklanką.

Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierz smarujemy pozostałym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Podajemy jeszcze ciepłe np. z domową konfiturą lub twarożkiem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

1 Komentarz

  • Reply
    Marzena
    18 października 2014 at 11:53

    Ale fajne bułeczki i to jeszcze z moją ulubioną żurawinką 🙂 pyszności 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.