Schab z szynkowara

To moja kolejna domowa wędlina wykonana w szynkowarze. Tym razem zrobiłam schab, który wyszedł bardzo smaczny – kruchy i miękki w środku. Gorąco polecam 🙂

Schab zrobiłam w szynkowarze od Tradismak.

szynkowar2szynkowar

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Domowe wyroby

Składniki:

-700 g schabu
-1 łyżeczka soli peklowej Tradismak
-2 łyżki majeranku
-1 łyżka przyprawy Dobry Smak Szeherezada
-pieprz
-0,5 łyżeczki koncentratu chilli od Proeco (lub pół łyżeczki ostrej papryki w proszku)

Przygotowanie:

Schab myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, przygotowaną mieszanką nacieramy mięso z każdej strony. Przekładamy do szynkowara i ugniatamy. Przykrywamy pokrywką i domykamy klamrę. Wkładamy szynkowar do lodówki na 12 godzin.Na dno garnka wykładamy ściereczkę. Układamy szynkowar i wlewamy wodę do 3/4 wysokości szynkowara. Gotujemy w temperaturze 70 stopni przez 1,5 godziny.Po tym czasie szynkowar wyjmujemy z garnka, przelewamy zimną wodą i wstawiamy do lodówki na 10-12 godzin. Gotową wędlinę wyjmujemy z szynkowara, kroimy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. Ola in the kitchen 27 sierpnia 2015 at 20:35 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *