Sałatki

Sałatka z pęczakiem i warzywami

Sałatka z pęczakiem i warzywami – pomidory, oliwki i sere feta. Dodałam do niej również kawałek piersi z kurczaka, którą upiekłam wcześniej na kanapki (mięso możecie pominąć). Sałatka idealna na drugie śniadanie, do pracy lub kolację.

Sałatka z pęczakiem i warzywami

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -100 g kaszy pęczak (lub innej np. kuskus, bulgur)
  • -2 garści czarnych oliwek
  • -2 pomidory
  • -100 g sera feta
  • -garść kukurydzy
  • -pół piersi z kurczaka (można pominąć)
  • Sos:
  • -3 łyżki oliwy z oliwek
  • -sok z połowy cytryny
  • -łyżeczka miodu
  • -sól, pieprz
  • -bazylia (świeża lub suszona)

Przygotowanie

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Oliwki kroimy na pół, pomidory i fetę w kostkę. W misce mieszamy kaszę z warzywami i serem. Pierś (wcześniej upieczoną lub gotowaną) kroimy w kostkę i również dodajemy do miski.

Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy i mieszamy.

Smacznego 🙂

 

Może Ci się spodobać również

2 komentarze

  • Reply
    Marzena
    18 lutego 2016 at 22:04

    Super danie, bardzo takie lubię 🙂 pysznie i zdrowo 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    19 lutego 2016 at 00:38

    Po prostu pyszna 🙂

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.