Sałatki

Sałatka a’la Cezar

Sałatka Cezar w moim wydaniu. Pieczony kurczak podany na sałacie z dodatkiem chrupiących grzanek i chipsów z boczku. Cały smak dopełnia sos, który jest ostry i wyrazisty w smaku. Sałatkę posypałam prażonymi ziarnami, od których stałam się ostatnio uzależniona. Dodaję je do większości moich dań. Ich dodatek sprawia, że dania stają się smaczniejsze i o wiele zdrowsze. Mieszanka ziaren składa się z prażonego słonecznika, pestek dyni i konopi siewnych. Zachęcam do zrobienia takiej sałatki w swojej kuchni bo jest naprawdę przepyszna! 🙂

cezar2cezar

Sałatka a'la cezar

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Pierś z kurczaka:
  • -350 g piersi z kurczaka
  • -1 łyżka przyprawy do gyrosa, 2 ząbki czosnku, łyżeczka tymianku, sól, pieprz 2 łyżki oliwy
  • Grzanki:
  • -6 kromek chleba np. tostowego
  • -odrobina oliwy
  • -1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • -papryka słodka i ostra
  • -bazylia, zioła prowansalskie
  • -sól
  • Sos:
  • -4 łyżki jogurtu
  • -2 płaski łyżki majonezu
  • -1 łyżka ostrej musztardy
  • -2 ząbki czosnku
  • -pół łyżeczki startego imbiru
  • Dodatkowo:
  • -mieszanka sałat lub sałata lodowa
  • -6 plastrów parzonego boczku

Przygotowanie

Grzanki:

Z kromek chleba odkrawamy skórki, kroimy je w kostkę. Przekładamy do miski, polewamy oliwą i mieszamy z czosnkiem, papryką, ziołami i solą. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Grzanki przekładamy na blachę i rozkładamy je na jej połowie. Z drugiej strony układamy plasterki boczku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15-20 minut. Boczek pieczemy do momentu kiedy stanie się przypieczony i chrupiący.

Pierś z kurczaka:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy marynatą z podanych przypraw. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika, po chwili kroimy w plasterki.

Sos:

Do miski dodajemy jogurt, majonez, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty imbir. Wszystko dokładnie mieszamy.

Wykonanie:

Chipsy z boczku kroimy na mniejsze części. Sałatę układamy na talerzu, na wierzchu układamy kurczaka, grzanki oraz boczek. Wierzch polewamy sosem.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.