Rurki z kremem

Delikatne, kruche ciastka wypełnione kremem budyniowym. To pyszne rurki, które rozpływają się w ustach. Smakują wyśmienicie 🙂 Ich zrobienie zajmuje nam trochę czasu ale smak wynagradza nam poświęcony im czas 🙂 Jeśli jeszcze nigdy nie robiliście takich rurek to gorąco zachęcam Was do wypróbowania przepisu 🙂

rurki_z_kremem3rurki_z_kremem
rurki_z_kremem2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 50
  • Poziom trudności: średni
  • Typ dania: Ciastka

Składniki:

Ciasto:
-500 g mąki pszennej
-250 g zimnego masła
-250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18 %
-szczypta soli
Dodatkowo:
-cukier do obsypania rurek
Krem budyniowy:
-1 litr mleka
-3/4 szklanki cukru
-5 żółtek
-2 budynie waniliowe
-łyżka cukru waniliowego
-2 płaskie łyżki mąki pszennej
-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-200 g miękkiego masła

Przygotowanie:

Ciasto:Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je w folię i schłodzić w lodówce. Wyjąć z lodówki na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować ciasto bardzo cieniutko (1 mm). Pokroić w paski o szerokości około 1,5 cm. Foremki posmarować masłem (najlepiej rozpuszczonym, za pomocą pędzelka), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Obtoczyć lekko w cukrze. Układać poziomo na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut (do lekkiego zrumienienia). Wystudzić.Krem budyniowy:Odlewamy z litra mleka szklankę i dodajemy do niego żółtka, budynie waniliowe, cukier waniliowy i obie mąki. Całość dobrze mieszamy by nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, dodajemy do niego cukier i mieszamy przez chwilę by się rozpuścił. Następnie wlewamy rozmieszany budyń i cały czas mieszając czekamy by się budyń zagotował. Przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu. Studzimy.Gdy budyń całkowicie ostygnie, ucieramy miękkie masło, po czym dodajemy do niego po trochę budyniu, cały czas miksując. Krem ma być gładki.Wykonanie:Wystudzone rurki nadziewamy kremem budyniowym.Ja swoje rurki zrobiłam z połowy porcji kremu, drugą część rurek nadziałam bitą śmietaną.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis na ciasto zaczerpnęłam z moich wypieków

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Marzena 1 lutego 2015 at 09:31 Reply

    Pyszności Martuś. Uwielbiam takie słodkości 🙂

  2. Z Majeczką w kuchni 1 lutego 2015 at 11:25 Reply

    Lubię rurki, tez robi w domu

  3. Konczi i Szpileczka 2 lutego 2015 at 15:05 Reply

    Mniam musiały być pyszne bo wyglądają bardzo apetycznie!

  4. ela 3 lutego 2015 at 10:23 Reply

    Przepysznie wyglądają i muszę je zrobić, tylko proszę mi napisać ( i zdjęcie) jakie to są formy do zwijania rurek?

    • Marta 3 lutego 2015 at 11:14 Reply

      Tak wyglądają te formy do rurek 🙂

      Forma: 12

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *