Ciastka

Rożki francuskie z jabłkiem

Rożki francuskie z jabłkiem to popularne ciastka sprzedawane w cukierniach. Warto wykonać je w domu ponieważ są bardzo szybkie w wykonaniu. Wystarczy pokroić gotowy płat ciasta francuskiego na kwadraty, nałożyć jabłka pokrojone w drobną kostkę z cynamonem i zlepić. Wychodzą bardzo chrupiące, delikatne z dużą ilością nadzienia. Z podanego przepisu wychodzi 6 dużych rożków.

Rożki francuskie z jabłkiemRożki francuskie z jabłkiemRożki francuskie z jabłkiemRożki francuskie z jabłkiem

Rożki francuskie z jabłkiem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 20

Składniki

  • -1 opakowanie ciasta francuskiego
  • -2 duże jabłka
  • -sok z cytryny
  • -1 łyżeczka cynamonu
  • -1 łyżka cukru brązowego
  • Dodatkowo:
  • -1 jajko

Przygotowanie

Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Całość skrapiamy sokiem z cytryny (aby jabłka nie ściemniały), dodajemy cynamon, cukier brązowy i mieszamy.

Ciasto francuskie rozwijamy, dzielimy na 6 równych kwadratów. Na każdej połowie kwadratu ułożyć nadzienie z jabłek, na drugiej zrobić nacięcia i złożyć po przekątnej na pół (na kształt trójkąta). Zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Wierzch każdego rożka posmarować roztrzepanym jajkiem.

Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na mniej więcej 20-25 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.