Roladki ze schabu z kaszą gryczaną i fasolką szparagową

Pyszne i aromatyczne roladki schabowe nadziane żółtym serem, ogórkiem kiszonym i papryką. Środek wysmarowany dodatkowo ostrą musztardą dla wyostrzenia ich smaku. Ugotowałam je w delikatnym sosie, dzięki czemu wyszły miękkie i soczyste w środku. Podane na kaszy gryczanej z warzywami z dodatkiem zielonej fasolki. Polecam na codzienny jak i bardziej wykwintny obiad.

roladki_schaboweroladki_schabowe3roladki_schabowe2roladki_schabowe4

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 5-6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-10 plastrów schabu
-4 ogórki kiszone
-1 papryka czerwona (może być również konserwowa z słoika)
-kawałek sera żółtego
-musztarda
-sól, pieprz
-papryka ostra
-mąka do obtoczenia kotletów
-olej do smażenia
sos:
-2,5 szklanki wody
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka vegety (opcjonalnie kawałek kostki rosołowej)
-2 łyżki śmietanki kremówki 12 %
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-opakowanie kaszy gryczanej z warzywami (Piątnica)
-opakowanie fasolki szparagowej zielonej (Iglotex)
-2 łyżki oliwy z oliwek
-łyżka octu balsamicznego
-sól, pieprz
-łyżeczka tymianku, bazylii
-szczypta ostrej papryki
-garść pestek słonecznika

Przygotowanie:

Plastry schabu cienko rozbijamy tłuczkiem (przykrywając je folią aby mięso się nie rozerwało). Posypujemy z obu stron pieprzem, solą i ostrą papryką. Paprykę kroimy w ćwiartki, paprykę i ser żółty w paski. Każdy kawałek mięsa smarujemy cienką warstwą musztardy, następnie układamy po kawałku sera żółtego, ogórka i papryki. Zwijamy ściśle, boki zaginając do środka. Każdą roladkę otaczamy lekko w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy roladki z każdej strony do zrumienienia. Następnie podlewamy je wodą, dodajemy vegetę (lub kostkę rosołową) i dusimy na małym ogniu przez około 30-40 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę wymieszaną z mąką i odrobiną gorącego wywaru. Zagotowujemy i doprawiamy.Kaszę gryczaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.Fasolkę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Przekładamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ostrą papryką, tymiankiem i bazylią. Polewamy ją oliwą z oliwek, octem balsamicznym i mieszamy.Na talerzu układamy fasolkę szparagową, kaszę gryczaną, roladki i sos. Podajemy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Przepis własny

2.67 avg. rating (54% score) - 3 votes

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. http://cynamon.net.pl 15 lutego 2015 at 12:56 Reply

    Bardzo apetyczny, kolorowy i zdrowy obiadek! Mniam 😉

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 15 lutego 2015 at 13:27 Reply

    Pyszna propozycja na obiad, całe danie prezentuje się znakomicie 🙂

  3. Ania - Kto ugości moich gości? 15 lutego 2015 at 17:10 Reply

    Uwielbiam takie roladki! Całość prezentuje się bardzo smakowicie!

  4. Marzena 15 lutego 2015 at 18:17 Reply

    Rewelacyjne roladki, pysznie wyglądają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *