Roladki drobiowe z pieczarkami

Drobiowe roladki faszerowane pieczarkami i serem Korycińskim. To pyszna propozycja na codzienny obiad jak również jako główne danie na wszelkiego rodzaju imprezy 🙂

roladkiroladki2roladki3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: obiad

Składniki:

-1 duża, podwójna pierś z kurczaka
-przyprawa do gyrosa
-sól, pieprz
-ostra papryka
Farsz do roladek:
-500 g pieczarek
-1 cebula
-kawałek sera Korycińskiego
Sos:
-3 łyżki śmietany
-łyżeczka musztardy
-około pół szklanki wody
-50 g sera Korycińskiego
-sól, pieprz do smaku
-łyżeczka tymianku
Surówka z czerwonej kapusty:
-główka czerwonej kapusty
-1 marchewka
-1 jabłko
-2 łyżki octu jabłkowego
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól
Puree ziemniaczane:
-ziemniaki
-łyżka masła
-sól, gałka muszkatołowa
-koperek
-trochę mleka lub śmietanki
Dodatkowo:
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka kroimy na plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem na cienkie filety (najlepiej przy pomocy folii aby nie podziurawić mięsa). Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Odstawiamy.Farsz do roladek:Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki obieramy, kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia. Dodajemy pieczarki, solimy i smażymy na niedużym ogniu do odparowania wody. Doprawiamy. Ser Koryciński również kroimy w kostkę.Na każdy kawałek mięsa łyżką układamy farsz z pieczarek, dodajemy po kilka kostek sera i ściśle zwijamy tworząc roladki.Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć krótko roladki z obu stron na złoty kolor. Ułożyć płasko w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości roladek).Sos:Pozostałe pieczarki z farszu ponownie podgrzewamy na patelni. Podlewamy je wodą. Po chwili dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z musztardą i dusimy na małym ogniu przez 10 minut. Dodajemy ser Koryciński pokrojony w drobną kostkę, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze całość przez 5 minut ciągle mieszając.Surówka z czerwonej kapusty:Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i dokładnie ugniatamy rękami. Następnie dodajemy startą na dużych oczkach marchew oraz jabłko. Całość polewamy octem jabłkowym wymieszanym z oliwą z oliwek. Mieszamy.Puree ziemniaczane:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy je, przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy masło oraz mleko (mleko dodajemy stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji). Dodajemy gałkę muszkatołową, sól, oraz posiekany koperek.Roladki z pieczarkami podajemy z puree ziemniaczanym i surówką np. z czerwonej kapusty.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Marzena 4 lutego 2015 at 20:41 Reply

    Cudne roladki, pysznie się prezentują a dodatek sera korycińskiego to super pomysł:-)

    • Marta 7 lutego 2015 at 15:42 Reply

      Dzięki 🙂 roladki z tym serem super smakują 🙂

  2. Z Majeczką w kuchni 5 lutego 2015 at 07:23 Reply

    Jak drób to zaraz jestem i ja 🙂 swietne te roladki, smakowicie wygkladaja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *