Roladki drobiowe z pesto w szynce parmeńskiej

Jeżeli szukacie pomysłu na obiad z wykorzystaniem piersi z kurczaka to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Pyszne roladki z nadzieniem z pesto bazyliowym owinięte w szynkę parmeńską to świetna propozycja nie tylko na obiad, ale również na święta, przyjęcia czy inne imprezy. Mięso jest bardzo aromatyczne i soczyste w środku. Polecam każdemu.

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 3-4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-1 duża podwójna pierś z kurczaka
-sól, pieprz, ostra papryka
Pesto bazyliowe:
-garść liści bazylii
-2 ząbki czosnku
-sól, pieprz
-2 łyżki migdałów (lub innych orzechów)
-3 łyżki startego sera
-3-4 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
-opakowanie szynki parmeńskiej, serrano lub szwarcwaldzkiej
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy w plastry, następnie rozbijamy tłuczkiem na cienkie kotlety (najlepiej do rozbicia użyć folii spożywczej, aby ich nie uszkodzić). Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odkładamy.Pesto bazyliowe:Do kielicha blendera przekładamy wszystkie składniki pesto, miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Wykonanie:Na każdym rozbitym kotlecie rozsmarowujemy po łyżeczce pesto. Mięso zwijamy ściśle w roladki. Każdą roladkę zawijamy dodatkowo w plasterek szynki (tak, aby zakryć łączenie), a następnie smażymy na patelni z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 15 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *