Rolada z indyka z warzywami i serem camembert

Pyszna, aromatyczna i soczysta pierś z indyka w formie rolady z dodatkiem warzyw i sera camembert. Zrobiłam ją na niedzielny obiad z składników, które akurat posiadałam w lodówce. Mięso wyszło rewelacyjnie, wszystkim bardzo smakowo. Wam również polecam przygotować roladę indyka na obiad dla swojej rodziny, jestem pewna że wszystkim będzie smakować 🙂

Rolada z indykaRolada z indyka

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-1 pierś z indyka (około 800 g – 1 kg)
-pieprz, sól, ostra papryka
-1 por
-1 czerwona papryka
-8 suszonych pomidorów
-1 ser camembert (u mnie z ziołami)
-2 gałązki rozmarynu (opcjonalnie łyżeczka suszonego rozmarynu)
-olej z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

Pierś z indyka myjemy, osuszamy. Robimy nacięcie (nie do końca) i delikatnie rozkładamy jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem (najlepiej pod folią spożywczą aby nie podziurawić mięsa). Posypujemy solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Mięso smarujemy olejem z suszonych pomidorów (najlepiej za pomocą pędzelka). Odkładamy.Por myjemy, kroimy w cienkie pół plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w kostkę. Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Ser camembert również kroimy w kostkę.Patelnię rozgrzewamy, wlewamy 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Smażymy na niej pora. Jak por się przesmaży i zmięknie dodajemy czerwoną paprykę. Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut. Pod koniec dodajemy suszone pomidory i ser camembert. Mieszamy, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem (świeży wcześniej drobno siekamy nożem).Z brzegu wzdłuż dłuższego boku mięsa układamy farsz na całej jego długości. Roladę zwijamy ściśle, układając łączeniem na dole. Ja dodatkowo związałam ją sznurkiem na całej długości.Roladę delikatnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch polewamy pozostałym olejem z suszonych pomidorów (3-4 łyżki).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 40 minut.Po upieczeniu mięso wyjmujemy z piekarnika, pozostawiamy je jeszcze na około 5 minut następnie kroimy w plastry i podajemy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Marzena 9 stycznia 2016 at 16:28 Reply

    Pyszna 🙂 często robię takie roladki na kanapki 🙂

  2. Ania - Kto ugości moich gości? 10 stycznia 2016 at 11:45 Reply

    Wygląda wspaniale!

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 13 stycznia 2016 at 00:55 Reply

    Prezentuje się wybornie 🙂

  4. napiecyku 13 stycznia 2016 at 17:06 Reply

    Dawno nie robiłam rolady, tym bardziej zjadłabym 🙂

  5. z majeczką w kuchni 14 stycznia 2016 at 19:12 Reply

    Najlepszy obiadek, takie nadziane mięsa są świetne,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *