Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Domowe wyroby/ Święta/ Wielkanoc

Rolada z indyka

Rolada z piersi z indyka nadziewana szpinakiem z serem feta i suszonymi pomidorami. Można podawać ją na ciepło na obiad lub jako wędlinę na kanapki. Smakuje pysznie. Polecam na co dzień jak i od święta 🙂

Rolada z indyka

Drukuj przepis
Czas gotowania: 40

Składniki

  • -pierś z kurczaka (około 1 kg)
  • -oliwa z suszonych pomidorów
  • -sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka
  • -łyżka masła
  • -400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • -4 ząbki czosnku
  • -150 g sera feta
  • -kilka suszonych pomidorów
  • -opakowanie szynki serrano, prosciutto czy szwarcwaldzkiej (może być również wędzony boczek w plastrach)

Przygotowanie

Filet z indyka układamy na desce, z dwóch stron przykrywamy go folią. Rozbijamy tłuczkiem na cieńszy filet (na kształt prostokąta). Smarujemy oliwą z suszonych pomidorów i posypujemy przyprawami. Odkładamy.

Nadzienie:

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 30 sekund. Po tym czasie dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody (wcześniej możemy go lekko posiekać). Przekładamy do miski, dodajemy rozdrobniony ser feta, pieprz i dokładnie mieszamy.

Wykonanie:

Na przygotowany filet wykładamy nadzienie wzdłuż dłuższego boku. Na wierchu układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Zwijamy ściśle w roladę. Następnie owijamy ją w plasterki szynki (tak aby złączenia filetu nie kończył się razem z złączeniem szynki).

Roladę układamy na blaszce, wierzch polewamy odrobiną oliwy z suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 40-50 minut.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

8 komentarzy

  • Reply
    Ania
    3 stycznia 2015 at 13:59

    Ażmi w brzuchu zaburczało 🙂 Fantastyczne są takie rolady :*

  • Reply
    Małgosia-napiecyku
    3 stycznia 2015 at 17:53

    Poproszę trzy solidne plasterki na jutrzejszy obiad 🙂

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:24

      Proszę, częstuj się 🙂 starczy dla wszystkich 🙂

  • Reply
    Marzena
    3 stycznia 2015 at 19:24

    Martuś zapisuje sobie przepis, roladka wygląda bardzo apetycznie 🙂

    • Reply
      Marta
      3 stycznia 2015 at 23:22

      Polecam 🙂 Jest naprawdę bardzo smaczna 🙂 Jestem pewna, że ci posmakuje 🙂

  • Reply
    maryna
    4 stycznia 2015 at 08:07

    Zapowiada się smacznie

  • Reply
    Ola in the kitchen
    5 stycznia 2015 at 10:59

    Wygląda bardzo apetycznie 😀 Mniam…

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    6 stycznia 2015 at 00:34

    Jak pysznie nafaszerowane mięsko 🙂 Bajka!

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.