Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem to hit naszych ostatnich imprez! Jest tak pyszna, że znika w mgnieniu oka. Robiłam ją już na wiele okazji i zawsze robi wielką furorę! 🙂 Polecam wszystkim wypróbować przepis, koniecznie dajcie znać jak wyszło 🙂

rolada_serowa_2
rolada_serowa

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Przystawka

Składniki:

-400 g sera żółtego
-4 duże jajka
-pół szklanki majonezu
-400 g piersi z kurczaka
-2 cebule
-400 g pieczarek
-sól, pieprz
-słodka i ostra papryka, tymianek

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze części. Rozbijamy cienko jak na kotlety. Posypujemy z każdej strony solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz tymiankiem.Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w pół plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażany cebulę do zeszklenia, dodajemy pieczarki i smażymy aż zmiękną i odparuje z nich woda. Doprawiamy.Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy majonez i starty ser żółty. Mieszamy.Prostokątną blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Masę serową przelewamy na blaszkę, wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut.Jeszcze ciepłą roladę przekładamy na blat stołu papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Na wierzchu układamy piersi z kurczaka, posypujemy pieczarkami i zwijamy ściśle w roladę zaczynając od krótszego boku.Roladę układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 20 minut.Po upieczeniu rolady odstawiamy ją na kilka minut, a następnie kroimy w plasterki. Jeżeli chcemy podać ją na zimno w formie przekąski to kroimy ją po całkowitym wystudzeniu.Smacznego 🙂

Publikacja

2.67 avg. rating (54% score) - 3 votes

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. edyta 14 lipca 2016 at 18:38 Reply

    Na jak duża plache wylewamy masę serowa ?

  2. Marta 14 lipca 2016 at 21:05 Reply

    Ooo mam ten przepis od brazowaTa rolade robi furore rzeczywiscie, jest pyszna

  3. Perpe 13 września 2016 at 17:25 Reply

    Roztrzepane jajka połączone z serem katastrofa murowana. Koniecznie trzeba ubić białka na sztywną pianę, następnie dodać żółtka delikatnie wymieszać i połączyć z serem. Solę i pieprzę. Nie dodaję majonezu.

    • Marta 13 września 2016 at 21:15 Reply

      Jak dla mnie to nie jest to konieczne, robię tą roladę od bardzo dawna, zawsze w ten sam sposób i wychodzi idealnie smaczna.

  4. iw 13 września 2016 at 19:57 Reply

    a jakiego majonezu? One mają różne wielkości.

    • Marta 13 września 2016 at 21:16 Reply

      W przepisie pisze, pół szklanki.

  5. Bożena Krzyżaniak 15 września 2016 at 18:15 Reply

    Ja do tej rolady robię jeszcze sos do polania , Sos: keczup-9 łyżek , majonez -3 łyżki , 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku ,1 łyżka magi , sól ,pieprz do smaku . Wszystko razem dobrze mieszam i polewam upieczoną i przestudzoną roladę Smakuje bardzo dobrze .

  6. Monika 17 września 2016 at 11:31 Reply

    wlasnie jestem na ukończeniu ale nie wyszła mi tak ładna jak na zdjeciu. trochu się „rozlazła” ale i tak jest pyszna! dzieki za inspiracje!

  7. Wiola 28 grudnia 2016 at 21:06 Reply

    Trzeba zawinąć w papier do pieczenia dosyć ściśle i wtedy wyjdzie super

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *