Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przedstawiam Wam bardzo smaczną roladę z jabłkami. Jest szybka i prosta w przygotowaniu a co najważniejsze bardzo smaczna. Pyszne nadzienie z jabłek zawinięte w puszysty biszkopt. Co tu dużo mówić, przekonajcie się sami 🙂

Rolada biszkoptowa z jabłkamiRolada biszkoptowa z jabłkami

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Biszkopt:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-szklanka mąki
-łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
-5-6 dużych jabłek
-sok z cytryny
-1/4 szklanki wody
-2 łyżki cukru (jeśli jabłka są wystarczająco słodkie, pominąć)
-łyżeczka cynamonu
-1 galaretka cytrynowa
Dodatkowo:
-cukier waniliowy

Przygotowanie:

Biszkopt:Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Pod koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączymy.Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch można delikatnie posmarować masłem dzięki czemu papier lepiej odklei się od upieczonego biszkoptu. Ciasto wylewamy na formę, dokładnie wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku przez około 15 minut w temp. 180 stopni, do tzn. suchego patyczka. W między czasie przygotowujemy ściereczkę rozłożoną na płaskiej powierzchni, posypujemy ją cukrem waniliowym. Biszkopt zaraz po upieczeniu przekładamy na przygotowaną ściereczkę z cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż dłuższego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia.Masa jabłkowa:jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i posypujemy cukrem oraz cynamonem. Gotujemy aż jabłka zmiękną. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę cytrynową (proszek) i dokładnie mieszamy. Studzimy.Wykonanie:Ostudzone ciasto rozwijamy, układamy na jego całej powierzchni masę jabłkową i ponownie zwijamy. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki na kilka godzin.Roladę możemy polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem waniliowym.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , ,

komentarzy 7

  1. ladylaura 30 października 2014 at 13:52 Reply

    Bardzo pysznie się prezentuje ta rolada.

  2. Marzena 30 października 2014 at 13:56 Reply

    Wygląda rewelacyjnie i z pewnością jest pyszna. Muszę kiedyś zrobić sama roladę, uwierzysz że nigdy nie robiłam 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Marta 31 października 2014 at 13:37 Reply

      Dziękuję 🙂 Zrób koniecznie, jest pyszna. Robiłam już z różnym nadzieniem 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. filizanka-smakow 30 października 2014 at 16:46 Reply

    ale apetycznie wygląda… kusisz nią niesamowicie 🙂

    • Marta 31 października 2014 at 13:19 Reply

      Dzięki 🙂 była naprawdę bardzo dobra, polecam 🙂

  4. Aga w kuchni 2 listopada 2014 at 10:22 Reply

    ale pyszności 🙂

  5. Galantyna 2 listopada 2014 at 18:17 Reply

    Dużo jabłek, tak jak lubię 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *