Razowy chlebek dyniowo – bananowy

Ostatnio zrobiłam pyszny i bardzo zdrowy chlebek z dodatkiem puree z dyni, banana, płatków owsianych i mąki razowej. Wyszedł naprawdę smaczny i bardzo nam smakował. Taki chlebek to idealna przekąska na drugie śniadanie lub kawałek ciasta do po południowej kawy bądź herbaty.

Razowy chlebek dyniowo - bananowyRazowy chlebek dyniowo - bananowyRazowy chlebek dyniowo - bananowy

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: ciasta, śniadanie

Składniki:

-150 g pieczonej dyni (zważonej po upieczeniu)
-2 szklanki mąki (po jednej szklance mąki razowej i białej)
-1,5 szklanki płatków owsianych
-1/2 szklanki cukru
-2 płaskie łyżeczki sody
-pół łyżeczki cynamonu
-50 g masła roztopionego
-1/4 szklanki oliwy
-1/3 szklanki płynnego miodu
-2 czubate łyżki dżemu (np. powideł śliwkowych)
-2 jajka
-1 duży banan
Dodatkowo:
-pestki dyni lub słonecznika

Przygotowanie:

Dynię należy upiec w piekarniku. Trzeba ją oczyścić, pokroić na mniejsze części i ułożyć skórką do dołu w naczyniu żaroodporym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec około godziny do miękkości. Ostudzić i zdjąć skórę a miąższ zmiksować na puree.Z przygotowanego puree odmierzyć potrzebną ilość. Resztę można zamrozić lub wstawić do lodówki i przechowywać do kilku dni.Prostokątną formę keksową około 10 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.Masło roztopić i wlać do drugiej dużej miski, dodać oliwę, miód, dżem, jajka. Banana rozgnieść widelcem i wymieszać razem z puree z dyni. Dodać do mokrych składników i wymieszać. Następnie całość wlać do miski z sypkimi składnikami. Delikatnie i krótko wymieszać łyżką, tylko do przemieszania.Masę wyłożyć do przygotowanej foremki, posypać pestkami dyni lub słonecznika i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Piec przez 45 minut lub do tzn. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia na 15 minut. Następnie wyłożyć z formy i ostudzić na kratce.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z kwestia smaku

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Adam 3 listopada 2014 at 02:24 Reply

    Ludzka pomysłowość nie zna granic. Bananowy chlebek, spróbuję to przyrządzić 🙂

  2. Marzena 3 listopada 2014 at 08:31 Reply

    Pyszny chlebek, ja ostatnio też robiłam podobny ale z bananem i jabłkiem. Pozdrawiam i życzę miłego dzionka 🙂

  3. filizanka-smakow 3 listopada 2014 at 13:55 Reply

    domowy chlebek to jest to 🙂
    takiego jeszcze nie jadłam, ale przepis podkradam 😛

  4. foodmania 3 listopada 2014 at 18:46 Reply

    z chęcią bym skosztowała, bo wygląda smacznie!

  5. gin 4 listopada 2014 at 17:37 Reply

    Idealny na podwieczorek 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *