Raffaello

Zapraszam wszystkich miłośników kokosu na pyszne ciasto bez pieczenia o nazwie Raffaello. Ciasto łączy w sobie słone krakersy i masę budyniowo – kokosową. Jest bardzo delikatne, rozpływające się w ustach. Najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.

raffaelo

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

-2-3 duże paczki solonych prostokątnych krakersów typu Lajkonik
-1 l mleka
-2 budynie waniliowe lub śmietankowe
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru
-1 cukier waniliowy
-200 g masła
-150 g wiórków kokosowych do masy + 50 g do posypania

Przygotowanie:

Mleko przelewamy do garnka odlewając pół szklanki do miseczki. Do odlanego mleka dodać budynie oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Zrobić budyń. Ostudzić.Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce budyniu. Zmiksować, dodać 150 g wiórków kokosowych i wymieszać.Prostokątną blaszkę o wymiarach 33 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwy po kolei:-warstwę krakersów-krem-warstwę krakersów-krem-warstwę krakersów-krem-50 g wiórek kokosowychCiasto przykrywamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z moje wypieki

5.00 avg. rating (84% score) - 2 votes

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 5

  1. Szefowa kuchni 26 listopada 2014 at 08:39 Reply

    Od tego ciasta zaczynałam swoją kulinarną przygodę. :)) Zawsze mi smakuje.

  2. Marzena 26 listopada 2014 at 13:00 Reply

    Uwielbiam to ciacho 🙂

    • Marta 26 listopada 2014 at 16:20 Reply

      Ja również, smakuje pysznie 🙂

  3. gin 27 listopada 2014 at 16:06 Reply

    Wygląda zachwycająco 🙂

  4. Dieta moja pasja. 6 stycznia 2015 at 09:05 Reply

    Pamiętam gdy robiłam je pierwszy raz, miałam na twarzy grymas….gdzie to może smakować? Oj bardzo, bardzo się myliłam. Ciasto jest rewelacyjne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *