Pizze

Pizza korona

Pizza korona

Pizza korona, dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i świetnie smakuje. Jeśli znudziła się wam już tradycyjna pizza to zachęcam was do zrobienia pizzy w trochę innej formie niż zwykle. Zaskoczycie w ten sposób swoich bliskich 🙂

Pizza korona

Drukuj przepis
Czas gotowania: 120

Składniki

  • Ciasto:
  • -3 szklanki mąki
  • -25 g świeżych drożdży
  • -około 1 szklanka wody
  • -szczypta cukru
  • -łyżeczka soli
  • -2 łyżki oleju
  • Dodatki:
  • -350 g pieczarek
  • -1 cebula
  • -150 g wędliny, ja użyłam takich cienkich patyczków szynkowych od  Tradycyjne Jadło
  • -1 kulka sera mozzarella
  • -100 g sera żółtego
  • -sól, pieprz
  • Sos pomidorowy:
  • -100 g przecieru pomidorowego
  • -1 ząbek czosnku
  • -po 1 łyżeczce bazylii i oregano
  • -szczypta cukru
  • -sól, pieprz

Przygotowanie

Ciasto:

Do miseczki dodajemy pokruszone drożdże, szczyptę cukru, rozcieramy. Wlewamy wodę (pół szklanki), mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn z drożdży, resztę wody, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto (około 15 minut) aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę.

Dodatki:

Pieczarki obieramy, kroimy w pół talarki. Cebulę również obieramy i kroimy w cienką kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej cebulę do zeszklenia, następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu kiedy będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia.

Kiełbaskę kroimy na cienkie plasterki (możemy ją również podsmażyć na patelni). Ser mozzarella kroimy w większą kostkę, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Sos pomidorowy:

W miseczce mieszamy wszystkie składniki sosu, doprawiamy.

Wykonanie:

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy na okrąg o średnicy około 30 cm. Na środku ciasta rysujemy mniejszy okrąg i kroimy go na 8 części (od środka, w ten sposób powstanie 8 trójkątów). Nie pokrojoną część ciasta smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim pieczarki z cebulą, wędlinę, mozzarellę oraz ser żółty. Powstałe, rozcięte trójkąty zawijamy pod brzeg ciasta z farszem.

Wierzch smarujemy mlekiem i posypujemy dowolnymi ziołami np. bazylią, oregano.

Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225 stopni przez około 20 minut.

Smacznego 🙂

Notatki

Z podanego przepisu wyszła mi jedna duża oraz jedna mniejsza pizza.

Może Ci się spodobać również

10 komentarzy

  • Reply
    Kulinarny Lans
    8 listopada 2015 at 12:55

    Na bogato 😀

    • Reply
      Marta Gotuje
      8 listopada 2015 at 13:17

      Staram się żeby zawsze było ba bogato 😀

  • Reply
    Marzena
    8 listopada 2015 at 19:18

    Wspaniały pomysł Martuś 🙂 z chęcią wykorzystam i też taką zrobię 🙂

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:03

      Dziękuję, polecam pizzę w takiej wersji 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    9 listopada 2015 at 11:06

    Uwielbiam pizzę, Twoja wygląda fantastycznie, mniam! 🙂

    • Reply
      Marta
      9 listopada 2015 at 23:14

      Dziękuję 🙂

  • Reply
    Obiad gotowy!
    10 listopada 2015 at 16:13

    niebanalnie wygląda taka pizza;)

  • Reply
    Agnieszka - Polska Zupa
    14 listopada 2015 at 13:12

    Bardzo kusząca propozycja 🙂

  • Reply
    z majeczką w kuchni
    14 listopada 2015 at 21:23

    Świetna, oryginalna pizza, musi smakować wyjatkowo

  • Reply
    Kryspin
    19 lutego 2019 at 17:47

    Szkoda, że brak fotki po upieczeniu:) Spróbuje i postaram się fotkę podesłac:)

  • Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.