Pierś z kurczaka z sosem pomarańczowym, miechunką i ryżem

Tydzień temu otrzymałam wielką paczkę z produktami od Uncle Ben’s a wraz z nią zaproszenie do wyzwania w kuchni i przygotowania dania z ryżem od samego Joseph Seeletso. A więc zaRyżykowałam i przygotowałam pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym z miechunką i ryżem basmati. Powiem tylko jedno – danie wyszło przeeepyszne wręcz idealne. Koniecznie wypróbujcie w swojej kuchni! 🙂

kurczak_sospomaranczowykurczak_sospomaranczowy2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 2
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, kolacja

Składniki:

Pierś z kurczaka:
-2 pojedyncze piersi z kurczaka
-sól, pieprz
-łyżka musztardy
-łyżeczka miodu
-ostra papryka
-łyżka oliwy lub oleju
Sos pomarańczowy z miechunką:
-1 łyżka masła
-1 pomarańcza
-2 łyżki konfitury z pomarańczy
-1/3 szklanki białego wina
-garść miechunki (ewentualnie żurawiny)
-łyżeczka imbiru (marynowanego lub świeżego), startego na tarce lub drobno posiekanego
-2 łyżki sosu sojowego
-łyżeczka miodu
-sól, pieprz
Dodatkowo:
-torebka ryżu basmati (100 g), u mnie od Uncle Ben’s
-posiekana kolendra

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy. W misce mieszamy musztardę, miód, oliwę i przyprawy. Mięso przekładamy do miski, dokładnie zanurzamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut.W między czasie pomarańczę myjemy i obieramy. Wykrawamy cząstki (filety) między błonami. Kroimy je w kostkę, odkładamy.Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Smażmy na niej pierś z każdej strony na rumiany kolor. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywkę i smażymy mięso przez 4 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z patelni.Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie łyżkę masła. Wrzucamy na nią cząstki pomarańczy, konfiturę pomarańczową i miechunkę. Mieszamy a po chwili wlewamy wino. Odparowujemy, dodajemy imbir, miód i sos sojowy. Na patelnię przekładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Smażmy jeszcze 5 minut na średnim ogniu.Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Układamy na talerzu razem z piersią z kurczaka i sosem. Całość posypujemy posiekaną kolendrą.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. Megly 29 kwietnia 2016 at 15:58 Reply

    Ale, żeby ze zwykłej piersi z kurczaka zrobić takie wytworne danie – super! Dla chcącego nic trudnego! Sos pomarańczowy musi być świetny w smaku. Pozdrawiam 🙂

  2. joasia.kucharska 10 maja 2016 at 08:04 Reply

    Wygląda obłędnie! Mam pytanie odnośnie tego, gdzie mogę dostać miechunkę?

  3. joasia.kucharska 10 maja 2016 at 08:06 Reply

    Świetny przepis ! na pewno wypróbuję 🙂

    • Marta 14 maja 2016 at 21:39 Reply

      Szczerze polecam!! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *