Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z mozzarellą

Dzisiejszy przepis jest z serii szybkich pomysłów na obiad, który nie zajmie Wam wiele czasu. Pierś z kurczaka owinięta w szynkę parmeńską w sosie pomidorowym z dodatkiem mozzarelli. To pyszne danie, które polubi każdy. Do mięsa możecie podać ryż tak jak ja, kaszę (polecam kuskus lub bulgur), ziemniaki lub podpieczoną bagietkę. Jeżeli planujecie przygotować kolację dla swojej połówki to ten przepis świetnie się na niej sprawdzi. Z dodatków polecam surówkę np. z rukoli, pomidora, ogórka i fety.
Smacznego! 🙂

mieso_patelnia2mieso_patelnia3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad

Składniki:

-podwójna pierś z kurczaka
-sól, pieprz
-ostra papryka
-oliwa extra vergine
-1 łyżka masła i olej do smażenia
-po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii
-opakowanie plasterków szynki parmeńskiej lub serrano (opcjonalnie plasterki boczku)
-1 puszka krojonych pomidorów
-1 kulka mozzarelli
-bazylia do posypania
Dodatkowo:
-3 torebki ryżu, u mnie parboiled z  Sonko

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy. Ostrym nożem przecinamy pierś na pół w ten sposób otrzymamy 2 pojedyncze piersi. Każdą połówkę kroimy na kilka mniejszych części. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką, polewamy oliwą. Każdy kawałek zawijamy w plasterki szynki.Dużą patelnię rozgrzewamy. Rozpuszczamy na niej masło i olej. Na rozgrzany tłuszcz układamy filety i smażymy z każdej strony po kilka minut. Wlewamy puszkę pomidorów, doprawiamy je solą, pieprzem i ziołami. Przykrywamy pokrywkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut, w połowie czasu filety przewracamy na drugą stronę. Dodajemy kawałki mozzarelli, odkrywamy pokrywkę i gotujemy jeszcze chwilę aż ser się roztopi. Wierzch posypujemy bazylią.Podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami lub chrupiącą bagietką.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , , , , , , ,

komentarzy 20

  1. Megly 9 marca 2016 at 07:43 Reply

    Sosy pomidorowe to zdecydowanie coś, co lubię. A jeszcze posmak mozzarelli – poezja 🙂 Muszę przyznać, że danie wygląda niezwykle wykwintnie – palce lizać. A sposób jego podanie przypomina mi ten, jaki preferowany jest przez kucharzy w najlepszych programach kulinarnych 🙂 Pozdrawiam cieplutko. Miłego dnia 🙂

    • Marta 10 marca 2016 at 23:38 Reply

      Dziękuję, przepis zdecydowanie należy do jednych z ulubionych 🙂 Pozdrawiam

  2. Asia 9 marca 2016 at 09:37 Reply

    Uwielbiam połączenie pomidorów i mozzarelli 🙂 Mam tylko pytanie – jak wam wszystkim udaje się podać ryż w takim kształcie? Ja jedyne na co wpadłam to włożenie ryżu do foremek po babeczkach, ale i tak kształt jest zupełnie inny 😉

    • Marta 10 marca 2016 at 23:37 Reply

      Ryż podaję za pomocą specjalnych metalowych obręczy, do kupienia w sklepach z wyposażeniem kuchennym lub w internecie 🙂

  3. dumna mama 9 marca 2016 at 11:59 Reply

    Zarówno kurczak i sos pomidorowy to rzeczy które pasują do wszystkiego 🙂

  4. Wera 9 marca 2016 at 13:56 Reply

    Super przepis! Już ktoś tu pisał, że połączenie mozareli i pomidorów to doskonały pomysł. Zdecydowanie się z tym zgadzam! 🙂

    • Marta 10 marca 2016 at 23:36 Reply

      Ja również się z tym zgadzam 🙂 Pozdrawiam 🙂

  5. Ewelina 9 marca 2016 at 16:13 Reply

    Już wiem, co zrobię jutro na obiad 🙂 Dam znać jak wyszło!

    • Marta 10 marca 2016 at 23:35 Reply

      W takim razie czekam na opinię 🙂 Pozdrawiam

  6. Emila 9 marca 2016 at 16:43 Reply

    Ekstra przepis. W ogóle masz tu fajne przepisy, może wydałabyś jakąś książkę kucharską dla opornych? 😉

    • Marta 10 marca 2016 at 23:35 Reply

      Dziękuję, wydanie książki to moje małe marzenie, może kiedyś się spełni 🙂 Pozdrawiam

  7. Krysia 10 marca 2016 at 10:14 Reply

    Super przepisy Marto 🙂 Pozdrawiam!

    • Marta 10 marca 2016 at 23:33 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  8. Krzysztof 16 marca 2016 at 18:25 Reply

    Bardzo fajny przepis:) Czy mogę przygotować tak pierś z indyka?

    • Marta 17 marca 2016 at 15:17 Reply

      Oczywiście 🙂

  9. Ewa 21 marca 2016 at 11:32 Reply

    Naprawdę super jest ten przepis – nawet mi wyszło obłędne danie 🙂

  10. Szczypiorek 7 kwietnia 2016 at 12:35 Reply

    Ekstra!

  11. bluejustynka 8 kwietnia 2016 at 09:45 Reply

    Pyszne i szybkie danie. Rodzince smakowało. Szczególnie aromatyczny sos paprykowy ze śmietaną. Ja wykorzystałam i polecam śmietanę Zott Natur 12%. Jest idealna i świetnie podkreśla smak dania;)

  12. Karolina 8 kwietnia 2016 at 10:07 Reply

    Super danie, naprawdę polecam 🙂 Ale polecam też zastanowić się nad jakością wody w naszych kranach i jej związkiem z potrawami – kilka lat temu zauważyłam, że kurczak myty pod kranówką nieładnie pachnie. Nie wiem dlaczego, ale miał bardzo specyficzny, drażniący zapach. Zwracam na to uwagę, od kiedy pracuję w Delta Pomorze. Na szczęście się przeprowadziłam teraz mogę cieszyć się smacznymi potrawami i do gorącej, pysznej herbaty 🙂
    Z kolei to samo miałam przy gotowaniu makaronów i ryżu – taki dziwny osad na powierzchni. W każdym razie danie wyszło przepyszne i każdemu polecam tego bloga, bo można jeść i jeść, korzystając z tych przepisów 🙂

  13. joasia.kucharska 19 kwietnia 2016 at 21:56 Reply

    Super przepis…. i jakie piękne podanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *