Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy użyć np. mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.

pierogi_z_miesem3pierogi_z_miesem4

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady

Składniki:

Ciasto na pierogi:
-0,5 kg mąki tortowej
-1 szklanka gorącej wody
-125 g masła (ja dałam 100 g)
-jajko
-sól
Farsz mięsny:
-1 kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej, kurczaka, indyka)
-2 cebule
-sól, pieprz
-majeranek, zioła prowansalskie
-oliwa

Przygotowanie:

Do miski wlewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy połowę mąki, mieszamy. Dodajemy jajko, sól oraz resztę mąki, mieszamy. Wyrabiamy krótko na elastyczne lecz nie klejące się ciasto.Farsz:Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na maśle do zrumienienia, dodajemy zmielone mięso i smażymy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, doprawiamy do smaku. Odkładamy.*Wykonanie:Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.Z podanego przepisu wyszło mi 58 pierogów.*Można również wcześniej ugotować mięso i zmielić je przez maszynkę ale myślę, że podany przeze mnie sposób jest szybszy w wykonaniu:)Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *