Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki

Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu możemy użyć np. mięsa wołowo – wieprzowego lub z łopatki wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu.

pierogi_z_miesem3pierogi_z_miesem4

Pierogi z mięsem

Drukuj przepis
Czas gotowania: 60

Składniki

  • Ciasto na pierogi:
  • -0,5 kg mąki tortowej
  • -1 szklanka gorącej wody
  • -125 g masła (ja dałam 100 g)
  • -jajko
  • -sól
  • Farsz mięsny:
  • -1 kg mięsa mielonego (np. łopatki wieprzowej, kurczaka, indyka)
  • -2 cebule
  • -sól, pieprz
  • -majeranek, zioła prowansalskie
  • -oliwa

Przygotowanie

Do miski wlewamy gorącą, przegotowaną wodę, dodajemy masło i mieszamy do jego rozpuszczenia. Dodajemy połowę mąki, mieszamy. Dodajemy jajko, sól oraz resztę mąki, mieszamy. Wyrabiamy krótko na elastyczne lecz nie klejące się ciasto.

Farsz:

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na maśle do zrumienienia, dodajemy zmielone mięso i smażymy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, doprawiamy do smaku. Odkładamy.*

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka, nakładamy farsz na środek i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.

Podajemy z cebulą podsmażoną na maśle.

Z podanego przepisu wyszło mi 58 pierogów.

*Można również wcześniej ugotować mięso i zmielić je przez maszynkę ale myślę, że podany przeze mnie sposób jest szybszy w wykonaniu:)

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.