Pierogi z borówkami

W sezonie letnim zawsze robię pierogi z owocami, tym razem z borówką amerykańską, która jest bardzo smaczna i świetnie się sprawdza w pierogach. Borówka jest słodsza od jagody więc do środka dodajemy mniej cukru. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.

Pierogi z borówkamiPierogi z borówkami

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady

Składniki:

-około 350 g borówek amerykańskich
-łyżeczka mąki ziemniaczanej do obsypania borówki
-cukier

-jogurt naturalny do polania
-ewentualnie cukier do posypania

Przygotowanie:

Borówkę myjemy, odcedzamy na sicie i mieszamy w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej.Ciasto rozwałkowujemy cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Za pomocą szklanki wykrawamy kółka. Na każdym kółku na środku układamy borówki, dodajemy około 1/3 łyżeczki cukru i zlepiamy brzegi. Gotujemy partiami w osolonej wodzie przez 3 minuty.Podajemy z jogurtem naturalnym.Z podanego przepisu wyszło mi 55 pierogów.Smacznego 🙂

Publikacja

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , ,

1 komentarz

  1. Ervisha 8 sierpnia 2014 at 08:46 Reply

    na slodko to nie moja bajka ale przyznam., że wygladają smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *