Dania obiadowe/ Placki, pierogi, naleśniki/ Przystawki i przekąski

Pierogi empanadas

Empanadas są popularnym daniem w Ameryce Południowej, szczególnie w Argentynie i Chile. Pierożki nadziane mięsem mielonym z dodatkiem warzyw są duże i bardzo sycące. Można podać je na ciepło jako przekąskę lub na obiad z dodatkiem surówki i sosu: np. czosnkowego. Ciasto na bazie serka kremowego jest bardzo delikatne i kruche, farsz zaś lekko pikantny dzięki dodaniu pieprzu Cayenne. Takie pierogi smakują wyśmienicie. Zawsze przygotowuję je z podwójnej porcji ponieważ mój mąż je uwielbia. Można je również mrozić.

empanadas2empanadas

Pierogi empanadas

Drukuj przepis
Czas gotowania: 90

Składniki

  • -250 g mąki pszennej Kłos- Pol
  • -200 g kremowego serka twarogowego
  • -200 g masła lub margaryny
  • -pół łyżeczki soli
  • -łyżeczka papryki słodkiej
  • Farsz:
  • -1 duża cebula
  • -2 ząbki czosnku
  • -300 g mięsa mielonego
  • -2 nieduże papryki
  • -1 pomidor
  • -1/3 puszki kukurydzy
  • -garść rodzynek
  • -sól, pieprz
  • -pieprz Cayenne
  • -słodka papryka
  • Dodatkowo:
  • -jajko roztrzepane z łyżką mleka
  • -sezam

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto (ma być gładkie i elastyczne). Owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Farsz:

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i drobno kroimy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i po chwili paprykę. Smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy mięso mielone. Smażymy chwilę, mięso rozdrabniamy aby nie było dużych grudek. Dodajemy pomidora oraz przyprawy. Dusimy na małym ogniu aż woda z warzyw odparuje (farsz nie może być mokry). Odstawiamy do przestudzenia.

Wykonanie:

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wykrawamy koła o średnicy około 14 cm. Na każdy krążek nakładamy farsz i sklejamy ściśle pierogi. Boki dociskamy widelcem. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Podajemy z surówką lub sosami.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

12 komentarzy

  • Reply
    Ania
    17 lutego 2015 at 15:26

    Bardzo ciekawe danie 😉

  • Reply
    Obiad gotowy!
    17 lutego 2015 at 16:52

    Piękne i pyszne wyszły! moje czekają w kolejce do zrobienia;)
    p.s. pasek do odblokowania komentarza kilka razy przesuwam, zanim się odblokuje- tak ma być?

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    17 lutego 2015 at 18:14

    Super takie pierożki, muszę zrobić! Ja też czasem mam problem z przesuwaniem tego paska, czasem przesuwałam i przesuwałam kilka razy i nie chciało się odblokować i rezygnowałam;( Teraz np za 6-tym razem się udało

    • Reply
      Marta Gotuje
      18 lutego 2015 at 19:09

      Juz zmienilismy na inny, mam nadzieje ze problem został rozwiązany 😀

  • Reply
    Marta
    17 lutego 2015 at 18:42

    Nie wiedziałam o tym problemie, dzisiaj powiem dla mojego informatyka żeby wymyślil cos innego 🙂

  • Reply
    Marzena
    17 lutego 2015 at 19:36

    Cudowne pierożki, oj muszą być pyszne. Zabieram przepis ze sobą i z chęcią takie zrobię 🙂

    • Reply
      Marta
      18 lutego 2015 at 03:26

      Są pyszne i to bardzo 🙂 Polecam takie zrobić 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    17 lutego 2015 at 19:44

    Nigdy nie jadłam takich pierożków, przepis wart wypróbowania 🙂

  • Reply
    Patrycja
    21 lutego 2016 at 22:27

    A mozna7je smażyć na patelni .?? Lub jakoś inaczej, nie używając piekarnika .. ://

    • Reply
      Marta
      21 lutego 2016 at 22:44

      Niestety nie, ciasto nie nadaję się do smażenia.

  • Reply
    Monika
    16 listopada 2017 at 07:49

    Czy mąkę mogę zastąpić inną?

    • Reply
      Marta
      16 listopada 2017 at 11:21

      chodzi o inną mąkę niż pszenną ?

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.