Pieczony lin z cytryną

Dziś przedstawiam Wam smaczną i zdrową propozycję na lina pieczonego w piekarniku z plasterkami cytryny i masłem z dodatkiem ziół i pietruszki. Dzięki pieczeniu w piekarniku lin jest mało kaloryczny bez zbędnego tłuszczu i panierki. Taka rybka smakuje wyśmienicie. Dodam jeszcze, że lin został złowiony przez mojego męża 🙂

lin_z_cytryna3lin_z_cytryna2lin_z_cytryna

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 2
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: ryby

Składniki:

-2 liny
-2 duże plasterki cytryny lub 4 mniejsze
-1 łyżka masła
-natka pietruszki
-sól, pieprz
-tymianek, rozmaryn
-oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Liny wypatroszyć, dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Rybę z zewnątrz i od środka posypujemy solą i pieprzem. Odkładamy.W małej miseczce mieszamy miękkie masło z posiekaną natką pietruszki, tymiankiem, rozmarynem, solą oraz pieprzem.Cytrynę myjemy, sparzamy wrzątkiem i kroimy w cienkie plasterki. W każdy kawałek ryby układamy po 1-2 plasterki cytryny oraz po połowie masła ziołowego. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut.Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami, dowolną surówką.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *