Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis 🙂 Jak dla mnie rewelacja!
Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem.

kurczak_francuska2kurczak_francuska

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiad, mięso

Składniki:

-1 kg udek z kurczaka
-przyprawa do kurczaka np. Rafex
-1/4 szklanki płynnego miodu
-1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
-2 łyżki ostrej musztardy
-2 łyżki octu winnego
-2 łyżki oleju
-3 ząbki czosnku
-2 cebule
-kilka gałązek świeżego rozmarynu
-sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Udka myjemy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dokładnie sosem. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.Po upływie 30 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i piec jeszcze 40 minut do zarumienienia się skórki (często polewając sosem).Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Link

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , , ,

komentarze 4

  1. Megly 25 maja 2015 at 12:01 Reply

    Smakowite. Miła odmiana. Ja miałam kurczaka na obiadek w weekend, także to mięsko miałam okazje jeść. Jednak nie w takim ekstra sosie. Miód i musztarda to dopiero musiały być smaki- mmm. Wygląda smacznie! Pozdrawiam 🙂

    • Marta 26 maja 2015 at 21:53 Reply

      Dzięki, kurczak smakował wspaniale, pozdrawiam 🙂

  2. domowacukierniaewy.blox.pl 25 maja 2015 at 21:44 Reply

    Fajny pomysł na kurczaka, zawsze warto odmienić to mięso, szczególnie w taki pyszny sposób 🙂

    • Marta 26 maja 2015 at 21:51 Reply

      Dla takiego przepisu warto i to bardzo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *