Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym

Pyszny przepis na udka z kurczaka w sosie miodowo – musztardowym. Miód i musztarda stanowi doskonałe połączenie smakowe, jedno z moich ulubionych. Musicie koniecznie wypróbować przepis 🙂 Jak dla mnie rewelacja!
Ja podałam kurczaka z kaszą bulgur, ale możecie podać go również z ziemniakami czy ryżem.

Pieczone udka z kurczaka w sosie miodowo - musztardowym

Drukuj przepis

Składniki

  • -1 kg udek z kurczaka
  • -przyprawa do kurczaka
  • -1/4 szklanki płynnego miodu
  • -1/4 szklanki musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy)
  • -2 łyżki ostrej musztardy
  • -2 łyżki octu winnego
  • -2 łyżki oleju
  • -3 ząbki czosnku
  • -2 cebule
  • -kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • -sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Udka myjemy i osuszamy. Posypujemy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odkładamy.

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć.

Miód, musztardy, olej, ocet, sól i pieprz wymieszać ze sobą na jednolitą masę.

Udka układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy dokładnie sosem. Przełożyć cebulą, czosnkiem i rozmarynem, przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec przez 30 minut. W połowie tego czasu podlać sosem.

Po upływie 30 minut zdjąć folię, ponownie podlać powstałym sosem i piec jeszcze 40 minut do zarumienienia się skórki (często polewając sosem).

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    Megly
    25 maja 2015 at 12:01

    Smakowite. Miła odmiana. Ja miałam kurczaka na obiadek w weekend, także to mięsko miałam okazje jeść. Jednak nie w takim ekstra sosie. Miód i musztarda to dopiero musiały być smaki- mmm. Wygląda smacznie! Pozdrawiam 🙂

    • Reply
      Marta
      26 maja 2015 at 21:53

      Dzięki, kurczak smakował wspaniale, pozdrawiam 🙂

  • Reply
    domowacukierniaewy.blox.pl
    25 maja 2015 at 21:44

    Fajny pomysł na kurczaka, zawsze warto odmienić to mięso, szczególnie w taki pyszny sposób 🙂

    • Reply
      Marta
      26 maja 2015 at 21:51

      Dla takiego przepisu warto i to bardzo 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.