Pieczona pierś z indyka

Indyk pieczony w marynacie z sosu sojowego, miodu i powideł śliwkowych. Jest doskonałym dodatkiem na kanapki. Takie pieczone mięso jest bardzo smacznie i zdrowe. Polecam wszystkim przepis na święta 🙂

indykindyk3

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Domowe wyroby

Składniki:

-1 pierś z indyka (okołom 800 g)
-2 łyżki miodu
-1 łyżka powideł śliwkowych
-4 łyżki sosu sojowego
-6 łyżek oliwy z oliwek
-sól, pieprz
-łyżeczka słodkiej papryki

Przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy, związujemy w kilku miejscach sznurkiem (do pieczenia mięsa). W pojemniku (najlepiej plastikowym, z pokrywką) umieszczamy miód, powidła śliwkowe, sos sojowy, oliwę z oliwek, słodką paprykę oraz sól, pieprz (do smaku). Mieszamy wszystko łyżką. Do środka przekładamy mięso, polewamy je marynatą. Pojemnik szczelnie zamykamy i energicznie nim potrząsamy (w celu dokładnego pokrycia mięsa marynatą). Odkładamy do lodówki (najlepiej na noc).Następnego dnia mięso wyjmujemy z lodówki, przekładamy je do rękawa do pieczenia mięsa, szczelnie zamykamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 50 minut.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 2

  1. Marzena 3 kwietnia 2015 at 08:52 Reply

    Pyszna propozycja :-))) Martuś życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych :-)))

    • Marta 3 kwietnia 2015 at 12:43 Reply

      Dziękuję. Ja tobie również życzę Wesołych Świąt 🙂 wszystkiego dobrego:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *