Pieczeń rzymska (klops)

Pieczeń rzymska zwana również klopsem to znane i lubiane danie. Przepis jest bardzo prosty, idealny dla osób zabieganych i poszukujących pomysłów na szybkie i smaczne obiady 🙂 Pieczeń smakuje na ciepło ale równie dobrze będzie smakować na zimno w formie kanapki. Bułkę tartą zastąpiłam dużą ilością płatków owsianych, które po upieczeniu były zupełnie niewyczuwalne. Dzięki temu danie jest smaczne i dużo zdrowsze 🙂 Polecam zrobić taki obiad w najbliższym czasie zamiast tradycyjnych mielonych 🙂

pieczen2

pieczen

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 6-8
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: obiad

Składniki:

-1 kg mięsa mielonego (ja użyłam z łopatki wieprzowej)
-1 szklanka płatków owianych
-2 jajka
-około 1 łyżeczki soli
-pół łyżeczki pieprzu
-łyżeczka ziół prowansalskich
-łyżka majeranku
-1 cebula
-1 por
-2 duże marchewki
-olej do smażenia

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por dokładnie myjemy, kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w drobna kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy warzywa. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajka, warzywa, płatki owsiane, zioła oraz sól i pieprz – do smaku. Wyrabiamy i przekładamy do długiej keksówki wysmarowanej masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut i kroimy na mniejsze części.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , , ,

komentarzy 6

  1. Megly 11 kwietnia 2016 at 18:12 Reply

    Pieczeni rzymskiej z porem i marchewką to jeszcze nie jadłam. Sama też często robię klopsy (zwykle klasyczne: mięso, pieprz, sól, czosnek, ewentualnie jajko) i uwielbiam te smaki. Skosztowałabym takiej nowości, a kto wie – może i bym ją pokochała? 😉 Pozdrawiam 🙂

  2. PrincessDajjal 12 kwietnia 2016 at 11:21 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda!:)

  3. Marzena 12 kwietnia 2016 at 16:55 Reply

    Jejku jak ja dawno nie jadłam takiej pieczeni, dla mnie to smak z dzieciństwa 🙂

  4. Nn 13 kwietnia 2016 at 07:05 Reply

    Robiłam wczoraj, przepyszna i ekspresowa w wykonaniu, warzywa nadały jej wyjątkowego aromatu a płatki owsiane nie były w ogóle wyczuwalne, polecam!

  5. Kama 13 kwietnia 2016 at 11:35 Reply

    Faktycznie łatwe do zrobienia 🙂 Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że pieczeń rzymska jest bardzo trudnym daniem 🙂

  6. piegusek 14 kwietnia 2016 at 19:50 Reply

    bardzo lubię. jaki u Ciebie kolorowy! wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *