Boże Narodzenie/ Dania mięsne/ Dania obiadowe/ Święta/ Wielkanoc

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym to alternatywa dla zwykłych kotletów mielonych. Są pyszne i proste w wykonaniu. Można zrobić je na obiad, kolację, święta czy każdą inną okazję. Wyglądają bardzo oryginalnie 🙂

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Drukuj przepis
Czas gotowania: 30

Składniki

  • -500 g mięsa mielonego
  • -1 duża cebula
  • -2 jajka
  • -2 łyżki bułki tartej
  • -łyżeczka kminu rzymskiego
  • -sól, pieprz
  • -łyżeczka ziół prowansalskich
  • -łyżka sosu sojowego
  • -około 18 pieczarek
  • -ser żółty starty na tarce o dużych oczkach

Przygotowanie

Pieczarki obieramy, delikatnie odcinamy ogonki. Środek każdej pieczarki posypujemy solą oraz pieprzem. Ogonki kroimy w kostkę i podsmażamy razem z cebulą pokrojoną w kostkę. Odkładamy do przestudzenia.

W misce mieszamy mięso mielone, jajka, bułkę tartą, przyprawy, podsmażoną cebulę z ogonkami oraz sos sojowy. Każdą pieczarkę faszerujemy mięsem mielonym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Pod koniec pieczenia każdą pieczarkę posypujemy startym serem żółtym.

Smacznego 🙂

Może Ci się spodobać również

4 komentarze

  • Reply
    bryssska
    7 marca 2015 at 08:34

    fajnie się prezentują;

  • Reply
    Ania - Kto ugości moich gości?
    7 marca 2015 at 09:31

    Bardzo dekoracyjne i na pewno pyszne!

  • Reply
    maja
    10 marca 2015 at 12:24

    a co z ogonkami zrobić ?:)

    • Reply
      Marta
      10 marca 2015 at 12:41

      W przepisie jest napisane, ogonki kroimy z cebulą i podsmażamy na patelni a następnie dodajemy do mięsa 🙂

    Zostaw komentarz

    Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.