Pasztet z kurczaka z żurawiną

Domowy pasztet z kurczaka z żurawiną. Nie mam zaufania do tych sklepowych, ponieważ nie wiadomo co się w nich znajduje. Dlatego od czasu do czasu przygotowuję go w domu na kanapki, a później część zamrażam, żeby mieć na później. Taki pasztet jest świetnym dodatkiem na kanapki zamiast wędliny. Polecam 🙂

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Przekąska

Składniki:

-600 g ćwiartek z kurczaka
-2 marchewki
-1 pietruszka
-2 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe
-sól, pieprz
-1 cebula
-1 kajzerka
-2 jajka
-garść żurawiny
-łyżka majeranku
-łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie:

Mięso myjemy, przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy i warzywa, zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości, studzimy. Następnie mielimy mięso razem z warzywami z wywaru i cebulą. Dodajemy również namoczoną w wywarze kajzerkę. Zmieloną masę mieszamy razem z jajkami i żurawiną. Doprawiamy ziołami i dodajemy około 1/3 szklanki wywaru, w którym gotowało się mięso. Dobrze mieszamy.Mięsną masę przekładamy do małej keksówki, wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą. Pasztet pieczemy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 60 minut. Studzimy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , ,

komentarze 2

  1. piegusek 13 grudnia 2016 at 11:10 Reply

    wygląda apetycznie ☺

  2. napiecyku 14 grudnia 2016 at 21:01 Reply

    Domowy pasztet żurawiną, na święta nie znam lepszego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *