Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem to idealny dodatek do czerwonego barszczu, danie na przyjęcie lub jako przekąska do zabrania ze sobą np. pracy. Smakują na ciepło i zimno. Możemy zrobić większą ilość i zamrozić na później. Takie paszteciki posmakują każdemu, są miękkie i kruche z dużą ilością farszu. Ja zrobiłam je z mięsem drobiowym, które ugotowałam a później zmieliłam z podsmażoną cebulką. Ciasto możecie wykorzystać do zrobienia pasztecików z innym farszem np. z kiszoną kapustą. Polecam 🙂

paszteciki2paszteciki

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 30
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Przekąski, przystawki

Składniki:

Ciasto:
-300 g mąki pszennej, u mnie luksusowa z  Młynomag
-10 g drożdży świeżych
-3/4 szklanki letniego mleka
-szczypta cukru
-30 g roztopionego i przestudzonego masła
-1 łyżeczki soli
-1 jajko
Farsz:
-500 g gotowanego mięsa drobiowego (waga po oddzieleniu mięsa od kości)
-około 1/3 szklanki wywaru z gotowania mięsa
-2 cebule
-sól, pieprz
-łyżka majeranku
-łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatkowo:
-1 jajko roztrzepane do posmarowania
-czarnuszka

Przygotowanie:

Ciasto:W miseczce rozkruszamy drożdże, dodajemy 1/4 szklanki mleka, cukier i łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę mleka, roztopione masło, sól, jajko i rozczyn z drożdży. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do podwojenia objętości.Farsz:Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, studzimy. W maszynce do mielenia mięsa przepuszczamy ugotowane wcześniej mięso z cebulą. Farsz doprawiamy i dolewamy około 1/3 szklanki wywaru (wywar dodajemy po to aby mięso nie było za suche). Dokładnie mieszamy, odstawiamy.Wykonanie:Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt. Kroimy go nożem wzdłuż na pół. Na każdej połowie ciasta wykładamy po połowie nadzienia następnie zlepiamy w rulonik. Każdy rulon kroimy w paseczki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut do zrumienienia.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarze 3

  1. Sosna 31 sierpnia 2015 at 12:42 Reply

    Wyglądają idealnie 😀

  2. Marzena 31 sierpnia 2015 at 18:42 Reply

    Paszteciki uwielbiam i wiesz co z chęcią bym zjadła 🙂

    • Marta 1 września 2015 at 12:48 Reply

      To zapraszam do siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *