Pasta z awokado

Często jadacie kanapki z wędliną i serem? A może dla odmiany zrobicie pyszną pastę z awokado i jajka? Awokado jest bardzo zdrowe, idealnie nadaję się na kanapki lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Pamiętajcie, aby wybierać owoce dojrzałe z wyczuwalnym miękkim miąższem pod skórką. Jeśli takiego nie dostaniecie, wystarczy awokado zawinąć w folię aluminiową i odstawić na 1-2 dni. Po tym czasie będzie już wystarczająco miękkie 🙂
Sam owoc nie każdemu może smakować ze względu na swój lekko mdły smak, lecz przygotowany w formie takiej pasty na kanapki smakuje świetnie. Zachęcam do przygotowania w swojej kuchni 🙂

W przepisie użyłam oleju rzepakowego tłoczonego na zimno z firmy Green Spoon. Jest to olej o niepowtarzalnym orzechowym aromacie i smaku. Szczerze polecam! 🙂

pasta_awokadopasta_awokado2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Śniadanie, smarowidła

Składniki:

-1 awokado
-łyżeczka soku z cytryny
-3 jajka
-1 ząbek czosnku
-1-2 łyżeczki chrzanu
-łyżeczka oleju rzepakowego, u mnie Green Spoon
-płaska łyżka majonezu
-sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy w kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny aby awokado nie ściemniało. Dodajemy drobno starty ząbek czosnku, chrzan, olej, majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis własny

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , , , , , , ,

komentarzy 9

  1. Marzena 2 czerwca 2015 at 14:42 Reply

    Pasta wygląda pysznie. A ten olej jest świetny 🙂

    • Marta 4 czerwca 2015 at 19:28 Reply

      Dziękuje, olej świetnie komponuje się w takich pastach:)

  2. Ania - Kto ugości moich gości? 2 czerwca 2015 at 16:11 Reply

    Uwielbiam tą pastę! Z takim olejem musi być jeszcze lepsza 🙂

    • Marta 4 czerwca 2015 at 19:29 Reply

      Ja również bardzo ją lubię i często przygotowuję 🙂

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 2 czerwca 2015 at 21:42 Reply

    Świetna pasta 🙂

  4. Megly 3 czerwca 2015 at 06:46 Reply

    Ja mam tak, że samo awokado mi nieszczególnie pochodzi jeśli chodzi o smaki, ale już we wszelkich innych potrawach z jego udziałem mi nie przeszkadza. A jest bardzo zdrowe, więc warto się o niego pokusić czasami. Chociażby z tego względu. Z wielką chęcią spróbowałabym takiej pasty. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  5. z majeczką w kuchni 3 czerwca 2015 at 06:47 Reply

    Świetna, lubię takie pasty z awokado też 😉

  6. mucha123 6 czerwca 2015 at 09:34 Reply

    Pasta pyszna- spałaszowaliśmy dzisiaj na śniadanie:))- mniam, mniam

    • Marta 7 czerwca 2015 at 22:23 Reply

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *