Papryka faszerowana po grecku

Papryka faszerowana w stylu greckim z mięsem mielonym, ryżem oraz serem feta. Podane z sosem z czarnych oliwek i gęstej śmietany. Pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Polecam 🙂

papryka_faszerowanapapryka_faszerowana2

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Porcje: 4
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Obiady

Składniki:

-4 czerwone papryki
-100 g ryżu
-350 g mięso wieprzowo- wołowego
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-120 g sera feta
-natka pietruszki
-1 łyżka suszonego oregano
-sól, pieprz
-oliwa z oliwek
Sos:
-150 g oliwek zielonych lub czarnych
-150 g kwaśnej śmietany 18 %
-pieprz

Przygotowanie:

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.Papryki myjemy, odcinamy górne części i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju. Czosnek drobno siekamy.W dużej misce mieszamy mięso mielone z ugotowanym ryżem, podsmażoną cebulą, czosnkiem, pokruszonym serem feta, posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszonym oregano.Papryki nadziewamy farszem, przykrywamy odciętą górą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy delikatnie oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy przez około 50 minut.Przygotowujemy sos:Oliwki drobno siekamy, dodajemy śmietanę i pokrojony drobno ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem i odstawiamy na 15 minut.Sos przekładamy do miseczki i podajemy z papryką.

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z Kuchnia Lidla

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Tagi: , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *