Pani Walewska

Pani Walewska to ciasto zwane również pychotką. Kruche placki z bakaliami oraz powidłami śliwkowymi przełożone masą budyniową. Ciasto stało się hitem  w moim domu i jest przygotowywane na różnego rodzaju święta, imprezy. Jest przepyszne, polecam każdemu szczególnie tym co jeszcze o tym cieście nie słyszeli 🙂

Pani WalewskaPani WalewskaPani Walewska

  • Przygotowanie:
  • Pieczenie:
  • Ogółem:
  • Poziom trudności: łatwy
  • Typ dania: Ciasta

Składniki:

Ciasto kruche:
-300 g mąki pszennej
-1 kostka masła
-pół szklanki cukru pudru
-4 żółtka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
-500 g powideł śliwkowych
-150 g grubo posiekanych orzechów włoskich
-200 g rodzynek
-10 łyżek cukru pudru do piany
-90 g płatków migdałowych
Beza:
-4 białka
-10 łyżek cukru pudru
Krem:
-2 szklanki mleka
-1 budyń waniliowy (40 g)
-1 kostka masła (200 g)
-1 łyżka cukru waniliowego
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 kieliszek spirytusu (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto kruche:Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Rozwałkować i przełożyć na dwie identyczne blachy.Na każde ciasto rozsmarować po 250 g powideł śliwkowych. Następnie posypać po połowie rodzynek i orzechów.Z białek ubić sztywną pianę, utrwalić cukrem. Rozłożyć po połowie na dwóch plackach. Na jednym placku rozłożyć dodatkowo płatki migdałowe.Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 stopni.Krem:Z mleka i budyniu ugotować masę. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrami, dodawać stopniowo masę budyniową. Całość ucieramy na pulchną i gładką masę. Dodać spirytus i wymieszać.Wykonanie:Gotowe placki przełożyć masą. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.Smacznego 🙂

Publikacja | Przepis zaczerpnięty z przepis z programu Ewa gotuje

6.00 avg. rating (93% score) - 1 vote

Tagi: , , , , , ,

komentarzy 8

  1. Marzena 12 października 2014 at 21:50 Reply

    Pychota. Już kiedyś robiłam to ciacho i jest rewelacyjne. Muszę koniecznie znowu je zrobić 🙂

    • Marta 14 października 2014 at 17:11 Reply

      Nic dziwnego, że ktoś nazwał je pychotką 🙂

  2. kulinarna148 13 października 2014 at 17:04 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie i pewnie też tak samo smakuje.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    • Marta 14 października 2014 at 17:13 Reply

      Ciasto godne polecenia 🙂
      Dziękuję, na pewno zajrzę 🙂 Pozdrawiam

  3. BETINA 13 października 2014 at 17:49 Reply

    Cud ,miód…….wygląda rewelacyjnie …….i znając życie smakowicie smakuje
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    • Marta 14 października 2014 at 17:14 Reply

      Dziękuje 🙂 Ciasto jest rewelacyjne w smaku 🙂

  4. gin 13 października 2014 at 22:18 Reply

    Ja słyszałam, ale nigdy nie robiłam. Chyba czas nadrobić zaległości 🙂

    • Marta 14 października 2014 at 17:05 Reply

      Zachęcam do zrobienia Pani Walewskiej 😉 Na pewno Ci posmakuje 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *